Joran van der Sloot legt volledige bekentenis af

Joran van der Sloot heeft bekend schuldig te zijn aan de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Alles wat hem wordt verweten, heeft Van der Sloot bekend. Dat deed hij vandaag in de rechtbank in Lima.

Joran van der Sloot in de rechtszaal. Beeld epa

Nu hij dat heeft gedaan, komt hij in aanmerking voor strafvermindering. De openbaar aanklager wil dat hij 30 jaar de gevangenis in gaat voor de roofmoord op Stephany Flores, 1,5 jaar geleden.

Eerder gaf de Nederlander toe dat hij de miljonairsdochter op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima van het leven heeft beroofd, maar dat dat in een emotionele opwelling zou zijn gebeurd: hij werd kwaad toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over Natalee Holloway bekeek. De Amerikaanse tiener Holloway verdween precies 5 jaar eerder op Aruba, waar Van der Sloot toen woonde. Zij is nooit gevonden; Joran is tot op heden verdachte.

In een emotioneel betoog probeerde Van der Sloots advocaat José Jimenez na diens bekentenis aan te tonen dat hij de dag van de moord beheerst werd door een diep psychologisch trauma. Kennelijk om de rechters tot een lichtere straf te bewegen. Maar hij kreeg niet veel ruimte omdat dit soort argumenten volgens de rechtbank nu een gepasseerd station zijn.

De drie taxichauffeurs die hem na de moord van Lima naar Chili hebben gebracht en beschuldigd worden van het achterhouden van informatie over strafbare feiten, hebben verklaard onschuldig te zijn. Hun proces gaat door.

Peruaanse media
Bijna alle Peruaanse nieuwssites openen met het nieuws over de Nederlander: 'Joran van der Sloot geeft toe dat hij Stephany Flores heeft vermoord', kopt Larepublica.pe. De site P21 opent met 'Joran van der Sloot verklaart zich schuldig aan moord'. Ook volgens de tabloid El Comercio is de schuldverklaring van Joran het belangrijkste nieuws. Sloot en Stephany Flores werden trending topic op Twitter.

Ook Amerikaanse media volgden de zitting. CNN hield een liveblog bij en benadrukte dat de advocaat van Joran de zaak Natalee Holloway aanhaalde in zijn betoog.

Beraad
De advocaat van Joran van der Sloot kreeg het vrijdag voor elkaar dat zijn cliënt van de rechtbank vijf dagen de tijd kreeg om zich te beraden op zijn uiteindelijke standpunt. Met de voorlopige verklaring leek het erop dat de verdediging van Van der Sloot aanstuurde op doodslag in plaats van moord op Flores.

Volgens zijn advocaat voelt Joran zich 'vervolgd door de hele wereld'. De raadsman zei dat zijn cliënt 'onderhevig is aan een diep emotioneel trauma door wat er is gebeurd'.

Binnen 48 uur beslist de rechtbank over de strafmaat. Bij de rechtbank stonden mensen met spandoeken met daarop de teksten: 'moordenaar' en 'hij moet levenslang krijgen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden