Joran kon gewoon slapen die nacht

HILVERSUM - ''Ik had er helemaal geen slecht gevoel bij. Ik heb er geen nacht minder om geslapen.'' Ook nadat de 18-jarige Natalee Holloway, dood of misschien nog levend, in de nacht 29 op 30 mei 2005 voor de kust van Aruba in het water van de oceaan werd gedumpt, sliep Joran van der Sloot naar eigen zeggen prima.Rond twee uur die nacht waren Natalee, op vakantie op Aruba, en Joran op het strand, nabij het Marriott Hotel. Natalee was volgens Joran stomdronken, ze wilde ''haaien gaan zien''. Ze vreeën wat, totdat Natalee hevig begon te schokken, om even later helemaal niet meer te bewegen. Joran heeft vervolgens ''alles geprobeerd'' om haar weer bij bewustzijn te krijgen, maar er gebeurde niets. Hij begaf zich naar het hotel, waar hij met een 'payphone' bij het zwembad een vriend belde, ene Daury. Natalee werd door hem en Joran aan boord van Daury's bootje gehesen, waarna Daury haar ''nog geen twee kilometer'' uit de kust in het water liet glijden.

Deze en nog een reeks andere ontboezemingen wist misdaadjournalist Peter R. de Vries met de verborgen camera te registreren. Daartoe maakte hij gebruik van een man die Joran van der Sloot een half jaar geleden had leren kennen: Patrick van der Eem, een in Nederland wonende Antilliaan, die na een ontmoeting in een casino het vertrouwen van Joran wist te winnen.

De Vries liet drie minuscule camera's in een dure auto bouwen, waarmee Van der Eem op pad ging. Joran was door hem geïmponeerd en hoopte ooit in de wiethandel met hem te gaan. Tijdens een reeks ritten in die auto, waarbij er flink op los werd geblowd, wist Van der Eem Joran flink aan de praat te krijgen over de fatale nacht met Natalee. De laatste rit vond plaats op 29 januari.

Joran van der Sloot gaat er prat op dat hij politie en justitie om de tuin heeft weten te leiden, ook door zijn gangen te maskeren nadat Natalee op zee is afgevoerd. ''Ik denk dat ik hiervoor nooit meer genaaid kan worden. Ze wordt nooit meer gevonden. De oceaan is groot, hè''.

Hij noemt de politie ''sukkels''. ''Ze hebben niks, ik heb ze uitgelachen, die recherche.'' De eerder eveneens verdachte broers Deepak en Satish blijken niets met de zaak te maken te hebben. Zij hebben Natalee en Joran bij het strand afgezet.

Joran verheugt zich op het krijgen van een schadevergoeding. ''Het loopt waarschijnlijk allemaal nog mooier dan ik had gehoopt.'' Hij hoopt dat de mediahype rond de zaak zijn kas nog meer zal spekken.

De moeder van Natalee, Beth Twitty, was de afgelopen dagen op uitnodiging van Peter R. de Vries in Nederland. Zondag is ze teruggekeerd naar de VS. Zij bekeek de beelden en toonde zich diep geschokt. ''Goeie God, ze weten niet eens of ze dood was. Ze hebben haar misschien wel bewusteloos in zee gedumpt. Zelfs geen slapeloze nacht. Die klootzak. Ik zal 'm.''

Jorans vermoedelijke hulp, Daury, is nog niet getraceerd. Volgens Joran woont hij in Nederland. Peter R. de Vries wijst erop dat Joran ook tijdens de heimelijke opnames mogelijk niet helemaal de waarheid heeft gesproken. Zo zijn er aanwijzingen dat er mogelijk meerdere mensen betrokken zijn geweest bij het dumpen van Natalee in zee en dat Joran niet lopend naar huis is gegaan, zoals hij beweert, maar door iemand naar huis is gebracht. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden