Joost Zwagerman eist dat Propria Cures e-mails niet toont

Schrijver Joost Zwagerman eist dat studentenweekblad Propria Cures een deel van een artikel over hem intrekt, omdat het blad daarin citeert uit e-mails van Zwagerman.

Joost Zwagerman op het Boekenbal in 2012.Beeld anp

Propria Cures publiceerde in het meest recente nummer van het blad een artikel over Zwagerman waarbij e-mailberichten van de schrijver aan de redactie werden geplaatst.

De advocaat van Zwagerman dreigde met een rechtszaak als het tijdschrift de mails online zou laten staan. Ook in het gedrukte exemplaar van het blad staan de gewraakte mails.

Zwagerman schreef de mails aan Propria Cures nadat het blad in oktober 2013 een artikel publiceerde waarin het Zwagerman van subsidiefraude betichtte. Dat bericht moest later uitgebreid worden gerectificeerd door Propria Cures, maar in de mailwisseling die Propria Cures nu afdrukte, worden de beschuldigingen herhaald. Zwagerman werd na het artikel ernstig bedreigd. Eerder zei Propria Cures tegen de schrijver de mailwisseling niet te openbaren, omdat daarmee zijn veiligheid in het geding zou kunnen komen.

Op de website van Propria Cures zijn de mailberichten inmiddels zwart gemaakt. Propria Cures heeft naar eigen zeggen gehoor gegeven aan de eis van Zwagerman omdat het blad niet de financiële middelen heeft om een juridische strijd met de schrijver aan te gaan.

Volgens redacteur Daan Doesborgh publiceerde het blad de mail van Zwagerman om 'de lezers een gang naar het Letterkundig Museum in Den Haag te besparen.' Zwagerman doneerde recentelijk zijn gehele archief aan het museum. Doesburgh: 'Dan kunnen wij ook zijn mails aan ons wel publiceren, dachten wij.'

Doodsbedreigingen
Volgens Zwagermans advocaat Cor Hellingman leidde de publicatie van het artikel in 2013 tot heftige reacties. 'Meneer Zwagerman en zijn familie werden toen met de dood bedreigd, terwijl er werkelijk helemaal niets van dat verhaal klopte. Geen regel was juist. Dat artikel hebben ze destijds volledig teruggenomen. Je mag toch aannemen dat iemand zich aan zijn woord houdt, maar nu komen ze er toch weer op terug.'

Doesborgh erkent dat het artikel waarin Zwagerman van subsidiefraude destijds is gerectificeerd. 'Maar het is kwalijk dat iemand die zich profileert als een liefhebber van het vrije woord nu eist dat wij teksten verwijderen.' Advocaat Hellingman: 'Iedereen mag van mijn cliënt alles over hem schrijven, tot aan beledigende teksten aan toe. Maar men moet geen onzin verkopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden