Joost van Bellen stopt met 'hoogbejaarde' clubavond Rauw

Bijna veertien jaar lang heeft Joost van Bellen (54) samen met nachtburgemeester Mirik Milan clubavond Rauw georganiseerd. Nu gaat de stekker eruit. 'We moeten deze hoogbejaarde uit z'n lijden verlossen.'

Joost van Bellen tijdens Rauw. Beeld Raymond van Mil
Joost van Bellen tijdens Rauw.Beeld Raymond van Mil

In de tijd dat gelikte trancefeesten met lasershows populair waren, begon Joost van Bellen samen met Mirik Milan onder de vlag van feestaannemer Meubel Stukken een clubavond die anders moest zijn.

Een feest dat zoals de naam al doet vermoeden vooral niet te strak mocht zijn. Er werd een wilde, dansbare mix van allerlei muziekstijlen gedraaid, de aankondigingen werden gedaan op zwart-witte kopietjes, experimentele vj's en liveoptredens maakten Rauw compleet.

Tegen de industrialisering
Absoluut verboden: een perfecte mix van nummertjes die allemaal zo'n beetje hetzelfde klinken, opgedirkte 'mooie mensen' en dj's die van een podium op hun publiek neerkijken. Van Bellen: "We wilden een statement maken tegen de industrialisering van de dancecultuur, en aantrappen tegen de trancefeesten met hun glimmende flyers, in grote hallen zoals de RAI."

De avond begon in Amsterdamse clubs als Amuse (nu Sugar Factory), Club 11 en later Trouw, en kreeg snel voet aan de grond in Utrecht en op festivals zoals Valtifest, waar ze volgende week zaterdag ook nog present zijn. Maar Van Bellen, die onder andere artistiek leider van nachtclub Roxy was en naast DJ en feestorganisator ook romanschrijver is, vindt het daarna welletjes omdat hij niet meer kan programmeren wie hij wil.

'Line-upgevoelig'
Dat komt volgens Van Bellen doordat het publiek tegenwoordig veel 'line-upgevoeliger' is; ze kijken naar wie er komt draaien in plaats van naar welk feest ze gaan.

"Toen we begonnen konden we de avond gewoon als 'Rauw' aankondigen en dan zat de tent vol. Daardoor was het mogelijk om onbekende artiesten te introduceren. Maar nu komt er op onbekende dj's geen kip meer af. De grote namen zijn zo schaars dat ze gigantische bedragen kunnen vragen, waardoor het kaartje heel duur wordt. En ze zijn alleen nog via hun management of pr-bureau te spreken."

(tekst loopt door onder foto)

Joost van Bellen, uitgedost tijdens Rauw. Beeld Raymond van Mil
Joost van Bellen, uitgedost tijdens Rauw.Beeld Raymond van Mil

Punkboek
De ontwikkeling frustreert Van Bellen enorm. Het was de laatste jaren daardoor niet altijd makkelijk om genoeg publiek naar Rauw te trekken. Van Bellen: "We zitten al een paar jaar gevangen in het systeem waar we vroeger tegenaan trapten. Rauw was een kind, maar is nu een hoogbejaarde grootvader geworden die uit z'n lijden verlost moet worden."

Er komt een boek over Rauw in punkstijl, met 'foto's, flyers, posters, buttons, verhalen van de toiletjuffrouwen, de hele rataplan over Rauw'. Al moet het geld nog via crowdfunding worden opgehaald zodat hij straks het boek iedereen kan meegeven op de laatste twee edities.

Heel lichtvoetig denkt Van Bellen niet over het einde van Rauw. De zelfverklaarde discodinosaurus heeft nooit ergens langer aan gewerkt, al zit hij weer vol nieuwe plannen. "Op Milkshake Festival heb ik het feest Transformer gegeven, dat zou ik graag vaker willen doen. En ik moet ook nog een nieuwe roman schrijven."

Het licht van Rauw wordt op 10 december definitief gedoofd in Paradiso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden