Schuim

Joost van Bellen: ongekroonde koning van de nacht

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de presentatie van Rauwboek.

Hans van der Beek
Dj Joost van Bellen (l) en Mirik Milan, Rauworganisator en nachtburgemeester. 'Na ons de zondvloed en veel ­plezier.' Beeld Schuim
Dj Joost van Bellen (l) en Mirik Milan, Rauworganisator en nachtburgemeester. 'Na ons de zondvloed en veel ­plezier.'Beeld Schuim

Rauw houdt ermee op. In kleine kring is dat een klap in het gezicht, maar misschien moet ik het even uitleggen. Joost van Bellen, dj van het eerste uur, pionier van electronische muziek, ongekroonde koning van de Amsterdamse nacht, begon veertien jaar geleden met clubavonden die hij Rauw noemde. Nu is hij er klaar mee. Nog twee - uitverkochte - concerten en een boek, en dan is het afgelopen. Ja oké, en nog één afterparty.

Rauw begon als trappen tegen het establishment. Danceavonden met viptafels en flyers met laklagen, dat was het nachtleven niet. De nacht, dat was: jezelf uitleven en rare dingen.

De eerste avond was er alleen rauw eten. Rauw gehakt, rauwe eieren, rauwe wodka. De lichtshow bestond uit stekkers in een stopcontact. En er weer uit, en er weer in.

Befaamd ook waren de acts, onder de noemer: goed-slecht of slecht-goed. Zoals de klassieker Ten minutes with my dad, of de VIP Party Boys, die bekend werden als de Gay Beasty Boys. En dan waren er nog die twee chicks uit Canada, Stink Mitt.

De eerste trok haar skipak uit, poedelnaakt, de mensen wisten niet wat ze zagen, zeker die studentjes niet, vooraan, met die blanke hoogopgeleide koppen. Wacht, organisator Mirik Milan pakt even het boek erbij.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Hij bladert. En bladert. Best lang. Een index was handig geweest, niet? Milan: "Nee nee, het moet wel een beetje punk blijven." Het voordeel als je zo'n boek doorbladert, en ook een tweede en derde keer, is dat je dan andere fijne verhalen en foto's tegenkomt. Van zoekgeraakte muzikanten en ander drugsgebruik.

Ah, daar is Stink Mitt. Voluptueus inderdaad. Bescheiden vraagje tussendoor. Hadden die acts ook weleens wél kleren aan? Van Bellen: "Soms." Milan: "Op z'n tijd."

Dan de kernvraag: waarom stoppen? De oude baas gaat los. Ze zijn begonnen als protest tegen de industrialisering van de dance, tegen trance, anti-Tiësto. Maar nu hebben ook zij te maken met managers en marketingsystemen.

Ze hebben onbekende namen groot gemaakt - dat was de kracht van Rauw. Maar nu? Mensen kijken op de flyer, herkennen een naam niet en blijven thuis. Het is een nekschot. Rauw zit gevangen in het systeem waartegen ze streden.

Daarom is het maar goed dat Trump aan de macht komt. Dan willen mensen tenminste weer de barricades op. En niet gezapig thuisblijven om YouTubefilmpjes te kijken van een kip op een skateboard. Facebook is opium voor het volk. Joost van Bellen, quotemachine, eeuwige punker.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat presentatie Rauwboek
Waar Mary go wild, Zeedijk
Wie Joosten van Bellen, Mirik Milan en de rest van de Rauwfamilie
Wanneer woensdag 16 november, van 17.00 uur tot 20 uur
Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans ging maar één keer naar Rauw, want hij had toen een jongere vriendin

Team Rauw: Thijs van Gils, Jacky Hijstek, Sophie van der Wel en Jackie de Korte (vlnr). Beeld Schuim
Team Rauw: Thijs van Gils, Jacky Hijstek, Sophie van der Wel en Jackie de Korte (vlnr).Beeld Schuim
Sander Stenger, man van Van Bellen, en Deborah Ferraz maakten al die jaren het Fanzine. Kenmerk van het artwork: zwart-wit. En chaos. Beeld Schuim
Sander Stenger, man van Van Bellen, en Deborah Ferraz maakten al die jaren het Fanzine. Kenmerk van het artwork: zwart-wit. En chaos.Beeld Schuim
Rauwganger Marieke van den Biggelaar, Jojanneke van der Veer, aka DJ Wannabeastar, en haar dochter Beer van der Veer (vlnr). Beeld Schuim
Rauwganger Marieke van den Biggelaar, Jojanneke van der Veer, aka DJ Wannabeastar, en haar dochter Beer van der Veer (vlnr).Beeld Schuim
Rauwgangers van het eerste uur, nu ook gewoon moeder. Petra van Iperen met dochter Robin, en Mylène Stam (vlnr), die aankwam op een enorm kekke bakfiets. Beeld Schuim
Rauwgangers van het eerste uur, nu ook gewoon moeder. Petra van Iperen met dochter Robin, en Mylène Stam (vlnr), die aankwam op een enorm kekke bakfiets.Beeld Schuim
De andere dochter, Kika: 'Dit is papa!!' Zeker lieverd, dat was Pepijn Pekelharing, iets later op de avond Beeld Schuim
De andere dochter, Kika: 'Dit is papa!!' Zeker lieverd, dat was Pepijn Pekelharing, iets later op de avondBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden