Joost Ritman krijgt Frans Banninck Coqpenning

Ondernemer en verzamelaar Joost Ritman heeft zaterdagavond de Frans Banninck Cocqpenning van de stad Amsterdam gekregen.

ANP
ibliotheca Philosophica Hermetica aan de Keizersgracht Beeld anp
ibliotheca Philosophica Hermetica aan de KeizersgrachtBeeld anp

Hij ontving de prijs uit handen van loco-burgemeester Pieter Litjens tijdens de viering van het zestigjarig bestaan van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (Ritman Library).

Ritman krijgt de onderscheiding voor zijn inzet voor het stimuleren van kunst, wetenschap en de verfraaiing van zijn stad Amsterdam. Hij steunde onder meer vele Amsterdamse musea en andere instellingen.

Ook droeg hij bij aan de restauratie van de Westerkerk en aan die van Ets Haïm, de bibliotheek van de Portugees-Israëlitische synagoge. Verder was hij donateur voor ingrijpende verbouwingen van de Hortus Botanicus en de Olofskapel. Ritman begon op zijn zestiende met het verzamelen van kunst en vooral boeken en manuscripten.

Nu is zijn verzameling uitgegroeid tot de grootste thematische bibliotheek ter wereld op het gebied van middeleeuwse mystiek, hermetica en alchemie. De collectie van Bibliotheca Philosophica Hermetica telt 25.000 werken, waarvan zo'n 4600 voor 1900 en de rest van daarna. De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.

Eerder werden Industrieel ontwerper Luud Schimmelpennink, zangeres Liesbeth List en acteur Jeroen Krabbé ermee onderscheiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden