PlusTen slotte

Joost Karhof (1969-2017): Een vakman, en altijd sympathiek

Nieuwsuur-presentator Joost Karhof overleed dinsdag plotseling op 48-jarige leeftijd. Hij werd in Hilversum geroemd als vakman met een nonchalante, maar scherpe manier van interviewen.

Joost Karhof Beeld Wim Kluvers
Joost KarhofBeeld Wim Kluvers

Hij zat er ontspannen en wat nonchalant bij, alsof hij de vaste presentator was van De wereld draait door. Joost Karhof verving in 2008 in het populaire tv-programma op de maandagen Matthijs van Nieuwkerk. Dat deed hij goed. En met zichtbaar plezier.

Dinsdag, op Tweede Kerstdag, overleed radio- en televisiepresentator Joost Karhof plotseling op 48-jarige leeftijd. Hij werd thuis in zijn woonplaats Den Haag onwel en stierf in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Vakman
Karhof, vooral bekend als Nieuws­uur-presentator, werd in Hilversum gezien als een vakman en werd geroemd om zijn nonchalante maar scherpe manier van interviewen.

Ook presenteerde de veelzijdige Karhof Kunststof TV en meermaals de NTR boekenquiz, in het kader van de Boekenweek, en De grote geschiedenis quiz. Luisteraars van Radio 1 kennen Karhof als plaatsvervangend presentator van Nieuws en co. Dit programma presenteerde hij een dag voordat hij overleed nog.

Joost Karhof, op 8 februari 1969 in Gouda geboren, wist al op jonge leeftijd dat hij journalist wilde worden toen hij als 14-jarige naar het actualiteitenprogramma Den Haag vandaag keek.

Drie jaar later, hij zat in 5 vwo, werd hij daadwerkelijk journalist. Zijn buurvrouw, hoofdredacteur van de Voorburgsche Courant, trok hem aan als sportverslaggever. Tijdens zijn studie rechten in Leiden maakte hij carrière in de journalistiek. Hij werkte voor dagblad Het Binnenhof en daarna bij RTV West.

NOVA/Den Haag Vandaag
In 2006 maakte hij de overstap naar 'landelijk' door voor de NOS te gaan werken, en zijn droom waar te maken. Karhof ging aan de slag bij NOVA/Den Haag vandaag.

"Wat een verdrietig nieuws," was de reactie van oud-collega Ferry Mingelen. "Lang met hem samengewerkt bij Den Haag vandaag en Nova/Nieuwsuur. Hij was een goede journalist en een erg fijne collega."

Karhof als presentator van Nieuwsuur Beeld ANP
Karhof als presentator van NieuwsuurBeeld ANP

Hij was bovenal een gedreven journalist die er geen geheim van maakte dat zijn werk op de eerste plaats kwam. Daarom besloot hij geen kinderen te willen, omdat die zijn carrière in de weg zouden kunnen gaan zitten. Hij was wel getrouwd en had twee stiefdochters.

In het alumnimagazine Leidraad van de Universiteit Leiden zei hij: "Mijn leven komt na mijn werk, altijd. Ik werk zes dagen per week, en ook nog als ik thuis ben. Een boek lezen voor Kunststof, of een voorstelling bekijken. Ik ga wel twee keer per week naar de sportschool om in vorm te blijven."

Betrokken
Hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje omschrijft Karhof als 'betrokken en wars van Hilversumse maniertjes en ijdelheid'.

"Hij was een presentator van grote degelijkheid: betrouwbaar, nooit interviewend onder de gordel, altijd goed geïnformeerd. En: sympathiek, die eigenschap kwam uit bijna alle kijkersonderzoeken."

Karhof tijdens De Avond van het Boek 2012 in het Werkteater in Amsterdam. Beeld ANP
Karhof tijdens De Avond van het Boek 2012 in het Werkteater in Amsterdam.Beeld ANP
Tijdens een live-uitzending voor Pakistan in 2010. Beeld ANP
Tijdens een live-uitzending voor Pakistan in 2010.Beeld ANP
Als presentator van De Wereld Draait Door in 2008. Beeld ANP
Als presentator van De Wereld Draait Door in 2008.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden