Joodse organisaties: 'Palestijnse demonstraties niet meer op Dam'

De Palestijnse demonstraties op de Dam krijgen volgens Joodse organisaties een racistisch en antisemitisch karakter. Zij willen een verbod, vooral vanwege de locatie: het Nationaal Monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit stellen het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (Cidi) in een brief aan burgemeester Femke Halsema.

De brief citeert een pro-Palestijnse demonstrant op 15 december: "De Joden zijn de vijand van alle mensen. Ik zeg u, mijnheer de Jood, uiteindelijk gaan wij goyim zien wat jullie doen, en dan is het niet zo dat jullie nog heel lang met dat soort dingen kunnen rondlopen. Ze zijn een heel racistisch volk die Joden." Het Cidi en CJO vragen strafrechtelijke vervolging van de demon­­­strant. Ook hebben de Joodse organisaties videobeelden dat er muziek werd gespeeld van een anti-Joodse rapper.

"Er zijn verdorie duizenden plekken waar mensen tegen Israël kunnen demonstreren," zegt Ronny Naftaniël, vicevoorzitter van het CJO en medeondertekenaar van de brief.

"Maar het Nationaal Monument, waar ook de doden worden herdacht, is daar niet geschikt voor. Steeds zijn er rappers te horen die zeggen dat zionisme smerig is en dat Israël moet verdwijnen. Dat mag je zeggen, maar niet daar."

Elke zaterdag
Het gaat om tien tot twintig actievoerders die elke zaterdag demonstreren. Enkele pro-Israëlische demonstranten voeren er ook wekelijks tegenacties. Die zouden bij een verbod ook niet meer nabij het monument kunnen worden gehouden.

De Palestijnse beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) meldde eerder alleen maar aandacht te vragen voor de Israëlische onderdrukking. Een verbod op demonstraties op de Dam beschouwt de organisatie als beknotting van de vrijheid van meningsuiting.

Berichten hierover ziet BDS als het in diskrediet brengen van de protestbeweging. De VVD en het CDA willen dat de gemeente ingrijpt. "Dit neigt naar haatzaaien," zei CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma deze week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden