Joodse Nederlanders in nieuwe vereniging

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Er komt een nieuwe, brede maatschappelijke beweging voor Joodse Nederlanders. Dit Joods Netwerk richt zich op alle Joden, ook op mensen met één Joodse ouder, inclusief de zogeheten vader-Joden.

Dit wordt vanavond in de Stopera in Amsterdam bekendgemaakt door het Joods Maatschappelijk Werk. JMW heeft uitvoerig onderzoek laten verrichten en signaleert een groeiende belangstelling bij Joden naar hun afkomst.

JMW roept Joden op kennis te nemen van Joods Netwerk, via informatieavonden, maar ook via een website, Jonet. Er komt een digitale vragenlijst waarmee de groep antwoord kan vinden op de vraag: 'Hoe Joods ben ik?'
De nieuwe gemeenschap richt zich op alle Joden, inclusief de 'vader-Joden'. Die zijn volgens de Joodse wet niet Joods - dat zijn alleen mensen met een Joodse moeder - maar ze horen er volgens JMW wel bij. Het betreft volgens JMW een groep die binding met de Joodse samenleving heeft, maar verder anders kan denken over religie, politiek en het Midden-Oostenconflict.

JMW lanceert de nieuwe club met een special in het blad Benjamin, met de nieuwe website en met bijeenkomsten in het land. Het betreft volgens JMW een laagdrempelige plek voor mensen die eerst geen weg wisten met de eigen Joodse identiteit.

Uit het demografische onderzoek van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut), gedaan in opdracht van JMW, blijkt dat het aantal Joden in Nederland, 52.000, groter is dan werd gedacht. In 2000 telde men 43.000 Joden. Er wordt een groei tot 55.000 Joden verwacht. De helft van de groei wordt veroorzaakt door een hoger aantal Israëliërs in Nederland. In 2000 waren het er vijfduizend Israëliërs; vorig jaar bleken het er ruim vierduizend meer te zijn.

Van de 53.000 is 36.000 halachisch Joods: Joods omdat de moeder Joods is. Het onderzoek signaleert groei onder het aantal vader-Joden, dertig procent van het totaal. In 2000 werden voor het eerst de vader-Joden meegeteld.

Chris Kooyman, onderzoekscoördinator bij JMW, en Hans Vuijsje, opdrachtgever: ''Op het moment dat mensen gemengd gaan huwen, krijg je meer mensen met een Joodse achtergrond.'' (TON DAMEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden