Joodse gemeenschap zamelt geld in voor vertrek volgelingen 'seksrabbijn'

De Joodse gemeenschap in Amsterdam heeft geld ingezameld om de overlast veroorzakende volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland per bus te laten vertrekken van het kinderspeelplaatsje aan de Keverberg in Buitenveldert.

Orthodoxe joden voor het huis van Rabbijn Eliezer Berland Beeld Marc Driessen
Orthodoxe joden voor het huis van Rabbijn Eliezer BerlandBeeld Marc Driessen

De volgelingen lieten rotzooi slingeren, bedelden en poepten in de tuinen en in het kreupelhout bij de klimtoren. Volgens Eron Wolf, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, was de overlast niet zozeer de reden, maar willen de organisaties wat doen aan 'de schrijnende situatie van mensen die klaarblijkelijk geen dak boven hun hoofd hadden en in erbarmelijke omstandigheden leefden'.

Een gedeelte is naar Polen vertrokken en gaat vandaar naar Oekraïne en Israël. Volgens Wolf gaat het om hulpbehoevenden uit de sociale onderklasse ('Ze bedelden niet voor niets') die extra gevoelig zijn voor de ideeën van een leidsman.

Een andere zegsman zegt dat ook de groeiende vrees voor een aanslag een rol speelde. Berlands volk doorkruiste zeer herkenbaar met hoge hoeden, pijpenkrullen, baarden en witte gewaden de buurt.
Berland (77) wacht in Nederland de behandeling van een uitleveringsverzoek af van Israël, waar hij wordt gezocht voor ontucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden