Joods Historisch op zoek naar munten uit kistje Zuid

Het Joods Historisch Museum probeert de geveilde munten uit het in Amsterdam-Zuid gevonden geldkistje van de vermoorde Duits-Joodse Peter Redlich terug te vinden. 'Het is van historisch belang om de vondst in zijn geheel te tonen.'

Hanneloes Pen
De foto van Peter Redlich uit het gevonden kistje Beeld -
De foto van Peter Redlich uit het gevonden kistjeBeeld -

Dit heeft het museum donderdag tijdens een vergadering met de afdeling Collectiebeheer besloten. Het kistje met getuigschriften, een brief uit Mauthausen, een foto en geld, dat zeventig jaar verstopt zat in een kruipruimte op de Stadionkade, werd door de bewoonster aan het museum geschonken, maar het daarin aangetroffen geld had ze naar een veiling gebracht.

De 19-jarige Peter Redlich woonde samen met zijn ouders en jongere broertje Günther op de Stadionkade in Zuid totdat hij op 11 juni 1941 tijdens een razzia werd opgepakt. In de kruipruimte van het huis vond een electriciën het kistje dat gewikkeld zat in een krant en een getuigschrift van de Talmoed Tora Schule uit Hamburg.

Nadat een slotenmaker het wist te openen, kwamen er ondermeer getuigschriften, brieven, geld en een schoolrapport tevoorschijn van Peter Redlich, die in 1941 op 13 sepember 1941 werd vermoord. In het kistje zat nog een brief van Peter uit Mauthausen. Zijn ouders en broertje overleefden de oorlog ook niet.

Het Joods Historisch Museum sprak van 'een spectaculaire vondst' en heeft het kistje en de spullen van Peter, inclusief zijn boekhouding, tentoongesteld. "Dat geld had bij zijn kasboek in de vitrine moeten liggen. Misschien was het wel het laatste loon dat Peters baas, Asscher Interieur, na Peters deportatie aan zijn ouders had gestuurd," zegt Erik Koopman van Collectiebeheer van het JHM.

"Het is belangrijk dat de documenten zijn veilig gesteld, maar de verkoop van het originele geld werpt wel een smet op de vondst." Bij het museum kwamen tientallen reacties binnen over het veilen van de munten. "Die gingen uit richting hebzucht," zegt Koopman.

null Beeld Peter Redlich noteerde op boekhoudpapier zijn wekelijkse loon en uitgaven
Beeld Peter Redlich noteerde op boekhoudpapier zijn wekelijkse loon en uitgaven

De Israelische kranten Haaretz en The Jerusalem Post en het weblog Israellycool namen het artikel over de vondst uit Het Parool over. Op de weblog wordt schande gesproken dat de bewoonster het geld heeft geveild. De bewoonster van de Stadionkade laat weten dat ze de opbrengst van het geld inmiddels aan een goed doel, de ALS-stichting, heeft overgemaakt.

Spectaculaire vondst in een kruipruimte in Zuid: een kistje met het leven van de Joodse Peter

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden