Joods Historisch Museum op zoek naar zolderschatten

Om te voorkomen dat Amsterdammers per ongeluk historische schatten uit de oorlogsjaren weggooien, kunnen voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog zondag worden ingeleverd bij onder andere het Joods Historisch Museum.

Trouwfoto van Betsie Turksma (1923-1943) en Noach Simon Mok (1915-1943), circa 1941, geschonken door een dochter van de vrouw die bij de familie Turksma in dienst was. Beeld Collectie Joods Historisch Museum
Trouwfoto van Betsie Turksma (1923-1943) en Noach Simon Mok (1915-1943), circa 1941, geschonken door een dochter van de vrouw die bij de familie Turksma in dienst was.Beeld Collectie Joods Historisch Museum

Wie op zolder spullen uit de Tweede Wereldoorlog heeft liggen, kan die aanstaande zondag bij verschilende Amsterdamse musea op waarde laten schatten.

Onder andere het Joods Historisch Museum, het Verzetsmuseum en de Anne Frank Stichting openen tijdens deze 'Actiedag Niet Weggooien' de deuren voor mensen die denken iets bijzonders in handen te hebben.

"Deze actie is onder andere bedoeld voor mensen die twijfelen," zegt Lonnie Stegink, hoofd kenniscentrum Joods Historisch Museum. "Soms vinden mensen op zolders bijvoorbeeld brieven of foto's uit de oorlogsjaren en denken dat zulke persoonlijke dingen niet van waarde zijn, terwijl ze een mooi tijdsbeeld schetsen. Het zou zonde zijn als dat soort objecten verloren gaan bij het opruimen."

Bijzondere objecten worden opgenomen in de museacollecties. Stegink: "Als iemand iets schenkt dat beter bij het Verzetsmuseum past, geven wij het door. En andersom. Dan hoeven de mensen niet de hele stad door met hun spullen."

Actie Niet weggooien
Zondag 14 augustus (13.00-17.00) gratis
Nationaal Holocaust Museum

Kijk voor alle deelnemende instellingen hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden