Jonkies krijgen de ruimte bij Oranjevrouwen

Fluitend wandelen de voetbalsters van Oranje, die dinsdag in Arnhem tegen Slovenië spelen, door de EK-kwalificatie. Daarom krijgt nu ook de jeugd meer kansen. Bondscoach Sarina Wiegman ziet dat nieuwe talenten zich laten gelden.

De 20-jarige Ajaxspeelster Victoria Pelova mocht vrijdag tegen Turkije weer invallen. Beeld BSR Agency
De 20-jarige Ajaxspeelster Victoria Pelova mocht vrijdag tegen Turkije weer invallen.Beeld BSR Agency

De gemiddelde leeftijd in de selectie van Sarina Wiegman was sowieso al niet zo hoog, maar nu lopen op de trainingsaccommodatie van Oranje in Zeist steeds meer jonkies rond. En die krijgen ook regelmatig kansen in het veld.

De bondscoach heeft het de afgelopen maanden al vaker gezegd: om het niveau op termijn te waarborgen, hebben we behoefte aan verbreding van de selectie. En dat kan nu, legt ze na de training uit. “Presteren staat uiteraard altijd op één. Logisch,” zegt ze. “Maar ik ben geen coach die alleen maar naar het nu kijkt. Dat komt ook door mijn achtergrond als docent, in dat vak leg je ook heel erg de nadruk op de ontwikkeling voor de toekomst. De talenten dienen zich nu ook echt aan. Dus krijgen ze kansen. De vaste basis moet niet het idee hebben: o, ik speel toch wel. Dat verschil merk je nu al.”

Talenten

Daar komt nog bij dat Oranje ‘freewheelend’ door deze kwalificatiepoule voor het EK 2021 glijdt, met de maximale vijftien punten uit vijf wedstrijden. Afgelopen vrijdag wonnen de voetbalsters nog met een spectaculaire 8-0 van het arme Turkije.

Dus is er automatisch ook meer ruimte om talenten de kans te geven. Verdediger Aniek Nouwen (20 jaar, PSV) kreeg vrijdag tot haar eigen verrassing een basisplaats. Verder was er nog het debuut van aanvaller Katja Snoeijs (23, PSV). Ook Victoria Pelova (20, Ajax) mocht, zoals wel vaker, invallen. De middenvelder was er de afgelopen zomer al bij tijdens het succesvolle WK in Frankrijk.

Wie kunnen we verder nog verwachten? Joëlle Smits (19, PSV) is topscorer van de eredivisie en heeft in de Nederlandse jeugdelftallen net zo’n indrukwekkend doelpuntenmoyenne als sterspeler Vivianne Miedema ooit had. Het wachten is op haar debuut.

En dan is er nog het FC Twente-trio Ashleigh Weerden (20), Lynn Wilms (19) en Fenna Kalma (19). Die laatste twee zitten deze keer overigens niet bij de selectie, maar bij Oranje onder 23.

Snoeijs, kersvers international, voelt het. “Ik zat twee jaar terug al een periode bij de selectie, maar de stap vanuit de jeugdploegen is best groot. Ik had daar echt moeite mee en liep ook fysiek op de toppen van mijn kunnen,” zegt ze. “Met de komst van Oranje onder 23 is die stap kleiner. Je ziet dat het algemene niveau bij jonge speelsters stijgt. Maar belangrijker: iedereen voelt dat je een kans krijgt als je het laat zien. Dat werkt bijzonder motiverend. Niet alleen voor mij, ook voor al die andere jonge meiden.”

Symbolisch

Nouwen beaamt dat. Ze stond vrijdag tegen Turkije plots in de basis. De voorkeur krijgend boven Anouk Dekker, die een bak aan ervaring met zich meedraagt. Zie het als symbolisch. “Als het aan ‘ons’ ligt, gaat de nieuwe generatie zich natuurlijk vaker laten zien,” zegt de Brabantse. “Simpel is dat niet. Maar je voelt wel: hé, goede trainingen worden beloond. Nu gaat het ineens hard, maar ik moet rustig blijven. Mijn doel? Ik moet ervoor zorgen dat ik bij de selectie hoor die aankomende zomer de Olympische Spelen speelt in Tokio.”

Het wordt lastig kiezen voor Wiegman. Tot haar genoegen.

Publiek massaal naar Gelredome

Wat Vitesse niet lukt, daar zijn de speelsters van Oranje wel in geslaagd. Voor de wedstrijd dinsdag in het Gelredome tegen Slovenië zijn 22.000 van de 27.000 kaarten verkocht, zodat de zwarte doeken op de lange zijde van het stadion weg kunnen.

Bij de Oranjeselectie is Lineth Beerensteyn weer aangesloten. Ze miste de wedstrijd tegen Turkije vanwege een lichte hersenschudding. De selectie bestaat nu uit 23 speelsters, van wie één op de tribune moet zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden