Plus

Jongetje op CS niet uniek: 11 keer eerder kind achtergelaten

In Amsterdam zijn sinds begin deze eeuw ten minste elf kinderen, meestal zeer jong, achtergelaten. Het jongetje van vier of vijf dat zondag op CS is gevonden, is uitzonderlijk oud.

De vrouw die zondag met het kind op CS was, is gevonden en aangehouden. Beeld Politie

Het grootste deel van de kinderen die in Nederland 'hulpeloos worden achtergelaten', is jong tot zéér jong, zegt Kerstin van Tiggelen van Nidaa (Nederlands Instituut voor Documentatie van Anoniem Afstanddoen).

"Naar schatting 60 procent van de hulpeloos achtergelaten kinderen is jonger dan een week. Ons zijn deze eeuw vijf tot zes gevallen bekend van deze leeftijd."

Beter af
Wat je bij oudere kinderen ziet, is dat de ouders het kind vaak achterlaten omdat het geestelijke of lichamelijke beperkingen heeft, zegt Van Tiggelen. "Hoewel er maar weinig vergelijkingsmateriaal is, zien we ook dat bij oudere kinderen vaak een rol speelt dat buitenlandse ouders, eigenlijk vrijwel altijd de moeder, vermoedt dat het kind beter af is in Nederland."

De situatie van het jongetje dat zondag werd aangetroffen, en waarbij de vrouw nu is aangehouden, toont gelijkenissen met de 6-jarige Chinese Luca die door zijn moeder in 2002 bij de Burger King op CS werd achtergelaten. Beide kinderen verkeerden in goede gezondheid en spraken geen woord toen ze werden gevonden.

Albinomeisje
De politie heeft nu, net als destijds bij Luca, tolken en therapeuten ingeschakeld. Luca droeg een briefje bij zich waarop de vinder werd gevraagd goed voor het kind te zorgen. Dit jongetje droeg geen briefje bij zich.

De moeder van Luca, die na enige weken kwam kijken hoe haar kind het maakte, werd veroordeeld tot 90 dagen cel. Na de rechtszaak mocht Luca weer met haar mee naar Italië, waar het gezin woonde. Zij bleek haar zoontje aanvankelijk te hebben willen achterlaten op een station in Parijs, maar ze vond het daar 'te vies en te crimineel'.

Daarop reisde ze met hem door naar Amsterdam. Een andere Chinese vrouw liet in 2003 haar zeven maanden oude kind, een albinomeisje, ook op CS achter. De vrouw leefde op en rond het station.

Internationale trein
Volgens Van Tiggelen van Nidaa kan het CS een 'veelzeggende vindplaats' zijn. "Het is een zeer drukbezochte plaats, waar je uit zou kunnen afleiden dat de vrouw de bedoeling had dat het kind gevonden zou worden. En je kunt veronderstellen dat het kind misschien wel afkomstig is uit het buitenland. Kwam er net een internationale trein aan uit Duitsland? De politie zal dat soort zaken zeker onderzoeken."

Bij de Raad voor de Kinderbescherming zit 24 uur per dag een medewerker klaar om in actie te komen op het moment dat ergens in Nederland een 'onbeheerd achtergelaten kind' wordt aangetroffen. Volgens Richard Bakker van de Raad is snelheid geboden. "Zodra we een melding binnenkrijgen, zorgen we dat er onmiddellijk iemand afreist om te zorgen dat alles rond het kind goed verloopt."

Protocol
Het kind op CS is aangetroffen door een voorbijganger, die de politie waarschuwde. Daarna treedt een protocol in werking en wordt contact opgenomen met de Raad voor de Kinderbescherming. Die belt vervolgens een kinderrechter met het verzoek een voorlopige voogdijvoorziening af te geven. Bureau Jeugdzorg krijgt dan het gezag.

Na onderzoek in het ziekenhuis wordt het kind in een pleeggezin geplaatst. Bakker: "Dat is een spoedmaatregel die drie maanden kan duren. Wat daarna gebeurt, is afhankelijk van de omstandigheden. Worden ouders gevonden? En zo ja: zijn die dan in staat om het gezag weer over te nemen?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.