Jongerius vond zichzelf te onervaren voor lijsttrekkerschap

Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius wilde geen lijsttrekker worden voor de PvdA tijdens de Europese verkiezingen. Ze zei dat vandaag in TROS Kamerbreed. Ze is nu op plek 2 komen te staan, na lijsttrekker Paul Tang.

PvdA-lijsttrekker voor het Europees Parlement Paul Tang (links) en nummer Agnes Jongerius. Beeld anp
PvdA-lijsttrekker voor het Europees Parlement Paul Tang (links) en nummer Agnes Jongerius.Beeld anp

Jongerius zei in Kamerbreed dat ze zichzelf te onervaren in de politiek vindt om lijsttrekker te worden. Ze heeft wel ruime bestuurservaring, zodoende kent ze Brussel goed vanuit haar jaren in de vakbeweging.

Ze zei ook dat ze vanaf de zomer gesprekken had gevoerd met de PvdA over haar kandidatuur voor de Europese verkiezingen. Ze solliciteerde ook voor het burgemeesterschap in Utrecht, maar legde het daar af tegen VVD'er Jan van Zanen. Ze was heel graag in Utrecht burgemeester geworden omdat het niet alleen 'haar' stad is, maar ook die van haar ouders en grootouders. 'Het was een once-in-a-lifetime-opportunity.'

Jongerius werd in Kamerbreed ook gevraagd naar haar mening over PvdA-leider Diederik Samsom. Aanleiding was een eerder interview deze week met PvdA-senator Adri Duivesteijn, die onder meer zei dat hij Samsom niet als moreel leider van de PvdA ziet. Jongerius zei dat ze 'die kwalificatie' bij Duivesteijn laat. Samsom is wat haar betreft een goed politiek leider van de PvdA. Ze benadrukte dat het voor een partij als de PvdA belangrijk is dat kundige bestuurders en parlementariërs verantwoordelijkheid nemen voor het politiek handwerk, maar dat de partij ook verder moet durven kijken naar de oplossingen voor de 'problemen van overmorgen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden