Update

Jongerius treedt per 23 juni af bij FNV

FNV-voorzitter Agnes Jongerius treedt op 23 juni af. Zij stelt zich niet meer verkiesbaar. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Agnes Jongerius treedt af bij FNV Beeld anp
Agnes Jongerius treedt af bij FNVBeeld anp

Op 23 juni vindt het oprichtingscongres plaats van De Nieuwe Vakbeweging, waarin het FNV moet opgaan. Jongerius blijft tot die tijd in functie in het bestuur.

Ook vicevoorzitter Peter Gortzak treedt af. Hij onderhandelde binnen de FNV ook over het pensioenakkoord met werkgevers en het kabinet. Over dit akkoord ontstond een groot intern conflict binnen de vakcentrale. Jongerius stemde met een meerderheid van de FNV-bonden in met dit akkoord over het verhogen van de AOW-leeftijd. De grootste FNV-bonden, Bondgenoten en Abvakabo, waren echter tegen.

Eind vorig jaar besloten de bonden tijdens een crisisvergadering in Dalfsen een nieuwe vakbeweging op te richten. De nieuwe overkoepelende vakbond zou een nieuwe voorzitter krijgen en Jongerius zou haar functie voor het oprichtingscongres neerleggen. Ook Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk liet in december weten dat hij op termijn zal terugtreden.

'Dit is de beste kans ooit om een grote sprong in vernieuwing te maken. Het is nu aan de leden om die kans tot vernieuwing te grijpen', zo liet Jongerius weten.

25 jaar bij FNV
Jongerius werkt dit jaar op de kop af 25 jaar bij de FNV. In 1987 begon ze bij de Vervoersbond FNV. Tien jaar later stapte ze over naar de overkoepelende vakcentrale. In 2005 volgde ze Lodewijk de Waal op als voorzitter. Daarmee werd ze de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de vakbeweging.

Eén jaar ervoor had Jongerius een van haar hoogtepunten in haar FNV-tijd beleefd. Als actie-coordinator kreeg ze in 2004 ruim 250 duizend mensen op het Museumplein in actie tegen het kabinetsplan om het prepensioen te beperken. Ook speelde ze in 2002 een belangrijke rol bij het sluiten van een akkoord over de WAO, om de instroom van arbeidsongeschikten af te remmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden