Opinie

'Jongerenwerk is meer dan problemen oplossen'

Jongerenwerk heeft de potentie veel meer te doen dan alleen problemen oplossen of voorkomen, stellen Reinier van Dantzig en Sofyan Mbarki.

Het is fijn om na school naar een plek te gaan waar het gezellig en fijn is Beeld Rink Hof
Het is fijn om na school naar een plek te gaan waar het gezellig en fijn isBeeld Rink Hof

Jongerenwerkers, wat zijn ze belangrijk voor de stad. Ze inspireren, corrigeren, sturen bij en voeden op. Ze bieden jongeren handvatten. Vooral aan hen die thuis om verschillende redenen wat minder mee kunnen krijgen.

Helaas zijn jongerenwerkers vaak zo druk met een meisje dat wordt gestalkt of een jongen die afglijdt naar de criminaliteit, dat ze geen tijd meer overhouden om te helpen bij de voorbereiding van bijvoorbeeld het eerste sollicitatiegesprek.

Zo is de situatie ontstaan dat zij vaak alleen echt met je aan de slag kunnen als je al in de problemen zit, wat deels komt doordat we het jongerenwerk de laatste jaren vooral als iets voor de kwetsbaarste jongeren zijn gaan beschouwen.

Er zijn terechte zorgen over jeugdcriminaliteit in bepaalde wijken, en dat schept de verplichting voor politici met reële oplossingen te komen.

We hebben niks aan waanzinnige voorstellen van Haagse politici die onze buurten niet kennen, zoals de 'verdubbel de ­strafmaat in bepaalde wijken' van Dijkhoff.

In plaats van proefballonnen oplaten geloven wij in het jongerenwerk, dat zoveel meer is dan problemen oplossen.

Net als vroeger, want toen wij opgroeiden, waren ­jongerenwerkers de spil in de buurt, vanuit een plek waar je ongedwongen heen gaat, lol hebt, en soms nog wat opsteekt ook.

Zo'n plek biedt een houvast en kansen voor jongeren, ook voor ­degenen die niet in de problemen zitten.

Opnieuw opbouwen
Er zijn veel redenen dat het jongerenwerk heeft moeten inleveren, waarbij ook onze partijen een rol hebben gespeeld. Onze huidige coalitie heeft afgesproken dit opnieuw op te bouwen, vooral in buurten waar dit het meest nodig is. Het voordeel van opnieuw opbouwen is dat we al onze ideeën hierover kwijt kunnen.

Wij zouden graag zien dat de jongerenwerker weer die spil in de buurt wordt waar je terechtkunt met problemen, maar óók met je dromen.

De plek waar je perspectief wordt geboden als je het zelf even niet meer ziet. Iedereen vindt het sollicitatiegesprek voor zijn eerste stage moeilijk en spannend, dan helpt het als iemand die onzekerheid kan wegnemen met slimme tips.

Reinier van Dantzig

Fractievoorzitter van D66 Amsterdam

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Dit is zeker belangrijk voor de jongeren die deze hulp niet of te weinig vanuit huis krijgen. Als je na schooltijd vrijwillig kiest naar een plek te gaan omdat het daar gezellig en fijn is, ben je extra ontvankelijk er iets op te pikken.

De stap van de havo naar uiteindelijk de universiteit of de stap van Netflixkijker naar ­toneelspeler maak je een stuk makkelijker met een duw in de rug. Wij gunnen alle Amsterdamse jongeren die jongerenwerker die ze die extra steun kan geven, of ze nu in de problemen zitten of niet.

Van ons mag het daarom ook iets kosten, want de kans om je dromen na te jagen als je jong bent, is onbetaalbaar.

Kansen en bedreigingen
Weerbaarheid en goed burgerschap ontwikkel je in Amsterdam in je eigen buurt. Daarvoor is namelijk meer nodig dat het verplichte Wilhelmus dat je van de heer Buma op school voor je kiezen zou moeten krijgen.

In verschillende Amsterdamse buurten zijn er verschillende kansen en bedreigingen, en niemand die ze beter kent dan de jongerenwerker.

Sofyan Mbarki

Fractievoorzitter van PvdA Amsterdam

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Je moet buurten optillen in plaats van ze weg te zetten. Dat betekent meer doen dan het beste onderwijs en het mooiste voetbalveldje in de buurten waar de uitdagingen het grootst zijn.

Dat betekent een plek in de buurt creëren waar een jongerenwerker de jongeren kan helpen met hun toekomst.

Het levert misschien niet de stoerste krantenkoppen op, maar wij zijn ervan overtuigd dat om potentie bij jongeren er ook echt uit te laten komen, kansen en hoop de sterkste wapens zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden