'Jongeren zijn wegwerppersoneel'

AMSTERDAM - Supermarkten gebruiken jongeren vaak als ''wegwerppersoneel''. Van hun zestiende tot hun negentiende werken zij hard en op hun twintigste worden ze afgedankt en ingeruild voor een nieuwe jongere van 16.Die conclusie trekken de jongerenorganisaties FNV Jong en Dwars en Rood uit de ''flexinspecties'' die zij begin augustus bij een aantal supermakten hielden. In vier dagen tijd spraken zij met een kleine tweehonderd jongeren die bij supermarkten werken.

De jongeren hadden een waslijst aan klachten. De meesten hebben een flexibel contract. Dat wil zeggen dat zij een tijdelijk contract hebben, op oproepbasis werken of op basis van van nulurencontract. Vaak worden zij na drie tijdelijke contracten ontslagen.

Gebroken diensten -bijvoorbeeld van 9-12 en van 15-17 uur- komen veel voor. De werkdruk is hoog en de beloning laag, aldus de jongerenorganisaties die woensdag een zwartboek aanbieden aan de cao-coördinator van FNV Bondgenoten.

Jonge werknemers van supermarkten moeten een betere bescherming krijgen, vinden FNV Jong en Dwars en Rood. Ook moeten de cao en de Flexwet beter worden nageleefd. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden