Jongeren zijn pro-Airbnb (als het maar niet voor meer toerisme zorgt)

Een grote meerderheid van de Amsterdamse jongeren is voorstander van het verhuren van woningen via Airbnb. Toch betekent dat niet dat ze staan te springen om meer toeristen in de stad.

null Beeld anp
Beeld anp

Hoe jonger de Amsterdammer, hoe positiever hij of zij staat tegenover Airbnb, de website waar woningen onderverhuurd kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Parool onder ruim 16.000 (potentiële) Parool-lezers.

74 procent van de Amsterdammers tussen 18 en 29 jaar vindt het goed als woningen worden verhuurd via het platform, terwijl slechts 27,9 procent van de 70-plussers er zo over denkt. Oudere inwoners van de stad zijn ook minder bekend met de Amerikaanse verhuurwebsite: 31,4 procent van de 70-plussers heeft er nog nooit van gehoord, tegenover 8,7 procent van de twintigers.

Verschillen per stadsdeel
Dat de toenemende populariteit van Airbnb ervoor kan zorgen dat meer toeristen naar Amsterdam komen, lijken aan jongeren voorbij te gaan. Op de vraag of ze vinden dat er meer toeristen naar de stad moeten komen, antwoordt 57,1 procent negatief. Andere leeftijdscategorieën hebben ook zo hun bedenkingen, maar daar zijn de voor- en tegenstemmers meer in balans.

Ook op stadsdeelniveau zijn er duidelijke verschillen. Een logische verklaring daarvoor is dat sommige wijken, zoals Noord, minder met toerisme in aanraking komen dan stadsdeel Centrum. Daar vindt 'slechts' 31,7 procent dat er meer toeristen naar Amsterdam moeten komen, tegenover 55,5 procent van de inwoners van Noord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden