PlusReportage

Jongeren voelen Rutte aan de tand in Nieuw-West: ‘Hij is wel echt anders dan op tv’

Premier Mark Rutte was woensdagavond te gast in Nieuw-West. In theater De Meervaart werd hij ondervraagd door jongeren. De Mark Rutte-bingokaart kon afgestreept worden, maar het bleef niet bij koetjes en kalfjes.

Premier Rutte kwam naar De Meervaart voor een College Tour georganiseerd door Young Amsterdam.Beeld Dingena Mol

Premier Mark Rutte heeft zich er duidelijk op gekleed: in spijkerbroek en op knalgele gympen loopt hij De Meervaart binnen. Hij is te gast bij Young Amsterdam, een jongerennetwerk in Nieuw-West dat eens in de paar maanden een College Tour organiseert. Rapper Appa zat ooit op het podium, en politica Fatima Elatik. Maar deze gast is wel van een andere categorie, zegt organisator Houda Hazzar. “Hij was begin vorig jaar in Almere, toen hebben we hem gevraagd. Dat was nog een heel gedoe, maar het is uiteindelijk gelukt, via zijn assistente Caroline. Precies, die Caroline die hij toen riep.”

Zo’n driehonderd jongeren zijn naar het theater aan het Osdorpplein gekomen, het overgrote deel heeft een migrantenachtergrond. “Leuk dat jullie er zijn, te gek!”, begroet Rutte op z’n Ruttes de aanwezigen. En al binnen een paar minuten kan er nog meer van de Rutte-bingokaart worden afgestreept: ‘We hebben het gaafste land ter wereld,’ ‘Ik heb weinig talent voor het somberen’ en ‘Er is geen mooiere baan dan de mijne’.

Maar het blijft niet bij koetjes en kalfjes. Stadsdichter Gerswin Bonavacia (Rutte: ‘Mooie naam man, Gershwin is een van de grootste componisten!’) wil van de premier weten waarom die tijdens de verkiezingscampagne van 2017 in een brief aan alle Nederlanders schreef: ‘Doe normaal of ga weg’. Want wat is normaal doen? “Is zo zwart zijn als ik wel normaal voor een Nederlander?” Rutte overrompelt hem met charme. “Het laatste wat ik wil is dat jij normaal gaat doen: ben vooral jezelf, ben anders! Wat ik bedoelde in die brief is dat mensen zich aan de regels moeten houden.”

En zo pareert Rutte soepeltjes alle kritische vragen. Over het ‘invechten’ op de arbeidsmarkt: “Ik zou willen dat discriminatie niet bestaat, maar het bestaat helaas wel. Maar daar moeten alle Fatima’s en Mohammeds zich niet door uit het veld laten slaan.” Over het Haga Lyceum: “Er bestaan serieuze zorgen over die school. Maar het heeft niks met de islam te maken: de Onderwijsinspectie staat neutraal tegenover ieder geloof.” En over het boerkaverbod: “Je moet elkaars ogen kunnen zien, elkaar kunnen begroeten op straat. Dat blokkeert de boerka.”

‘Hij komt uit Brabant, beste mensen!’

Soms wordt het kolderiek: als iemand vraagt waarom Klaas Dijkhoff dubbele straffen wil op misdrijven gepleegd in achterstandswijken, antwoordt Rutte: “Dat heeft nul komma nul met racisme te maken. Als er één iemand in dit land geen racist is, dan is het Klaas Dijkhoff: hij komt uit Brabant, beste mensen!” Er zijn vragen over het coronavirus, over fregatten in de Straat van Hormuz, en hoe het is om Donald Trump te ontmoeten. Rutte: “We zijn het niet over alles eens, maar hij is geen onsympathieke vent.”

Na een dik uur, en nadat Rutte iedereen nogmaals op het hart drukt om iets van het leven te maken, zit het erop. En terwijl de Nederlandstalige hiphop uit de speakers knalt neemt Rutte de uitgebreid om met iedereen op de foto te gaan. De scepsis die eerder nog in de zaal hing lijkt te zijn verdwenen.

“Hij is in het echt wel anders dan op tv. Daar ziet hij er zo serieus uit, hier had hij een heel andere vibe,” zegt Maryam El Khamlichi. Ook Saber el Majdoubi is positief. “Ik heb hem wel beter leren kennen. En ik denk dat hij ook wel iets van ons heeft opgestoken vanavond.” El Majoubdi heeft zijn visitekaartje aan Rutte gegeven. “Brutalen hebben de halve wereld. En een goed netwerk is altijd handig, toch?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden