Jongeren vinden snel baan

AMSTERDAM - Werkloze jongeren onder de 35 jaar vinden door de aantrekkende economie bijzonder snel een baan. In juni vond 4,2 procent van hen werk, een record.Voor het eerst sinds vijf jaar is het aantal werkzoekenden zonder baan in de kaartenbakken van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) onder het half miljoen personen gezakt. Dit blijkt uit de maandelijkse Nieuwsflits Arbeidsmarkt die het CWI vandaag heeft gepubliceerd.

Voor 55-plussers blijven de vooruitzichten op werk onverminderd slecht. De werkloosheid onder hen nam slechts af met 1,1 procent.

Werkloze ouderen tussen 45 en 55 jaar profiteren voor het eerst wel van de aantrekkende vraag naar werknemers. De werkloosheid onder deze groep ouderen daalde in juni met 2,5 procent, bijna evenveel als het gemiddelde.

In juni stonden bij het voormalige Arbeidsbureau 499.619 werkzoekenden zonder baan ingeschreven. Dat betekent een afname van 2,6 procent, ofwel 13.288 werklozen, ten opzichte van mei.

Voor laaggeschoolden blijft het lastiger op de arbeidsmarkt dan voor hoogopgeleiden. Bijna een derde van de ongeschoolde beroepsbevolking is volgens het CWI werkzoekend.

Bij mensen met een opleiding op vmbo-niveau is 10,9 procent werkloos. Onder hbo'ers bedraagt de werkloosheid slechts 3,4 procent.

Intussen vindt het bedrijfsleven steeds moeilijker personeel. In het eerste halfjaar werden bij het CWI ruim 156.000 vacatures aangemeld.

Vooral winkels, horeca, openbaar bestuur, zorg en welzijn kampen met personeelstekorten.

Het aantal ontslagaanvragen daalt snel. In de eerste zes maanden van dit jaar heeft het CWI 10.784 ontslagvergunningen verleend. Dat is ruim de helft minder dan een jaar geleden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden