Plus

Jongeren uit Brazilië en Haïti trainen mee met de vrouwen van Ajax

Zes jongeren uit Brazilië en Haïti verruilen de sloppenwijken twee weken voor Amsterdam om met Favela Street te werken aan hun toekomstdroom: voetbaltrainer worden

Rebecca Cristina Santos (midden) voetbalt op De Toekomst in Zuidoost met de speelsters van Ajax. Beeld Elmer van der Marel
Rebecca Cristina Santos (midden) voetbalt op De Toekomst in Zuidoost met de speelsters van Ajax.Beeld Elmer van der Marel

Ze is een vechtertje. Klein, maar heel sterk en een taaie op het voetbalveld in de sloppenwijk, de favela Vila Cruzeiro in het noorden van Rio de Janeiro, waar de Braziliaanse vandaan komt en waar schietpartijen onderdeel zijn van het dagelijks leven.

Rebecca Cristina Santos (15) weet wat ze wil, namelijk beter worden op school en profvoetballen. Dan kan meetrainen met de vrouwen van Ajax misschien wel een handje helpen.

Gele kicksen
Van die vechtlust is vlak voor de training overigens weinig te merken, het avontuur gaat haar niet in de koude kleren zitten. "Ik heb er veel zin in - ze staan erom bekend heel goed te zijn -, maar ik ben ook nerveus."

In haar Ajaxtenue met nummer 16, fluorescerend gele kicksen en met haar lange mouwen over haar handen getrokken jogt ze het veld op. Zenuwen? Niets dat een potje vijf tegen twee niet kan verhelpen.

Achterstandswijken
Roxanne 'Rocky' Hehakaija (32), zelf (straat)-voetballer totdat haar knie het niet meer toeliet, mag vandaag alleen toekijken. "Ik ben mee als voetbalmoeder," grapt ze en ze neemt nog een foto. "Maar het begint wel te kriebelen, ja."

Samen met Philip Veldhuis runt ze de stichting Favela Street, die jongeren in Rio de Janeiro en Port-au-Prince opleidt tot zelfstandige voetbaltrainers en rolmodellen voor jongens en meisjes in de gemeenschap. Straatvoetbal wordt hierbij als middel ingezet om de eigenwaarde van jongeren in achterstandswijken te vergroten.

De uitwisseling is het nieuwe project van de stichting. Naast Cristina Santos, de jongste, vlogen nog vijf anderen, in de leeftijd van vijftien tot 36 vanuit de sloppenwijken van Rio en Port-au-Prince, Haïti naar Nederland, waar ze twee weken logeren in het Amsterdamse Student Hotel.

Verhaal
Overdag volgen ze masterclasses met ondernemers, zoals Tim Sabajo van sneakerwinkel Patta en Aruna Vermeulen van HipHopHuis in Rotterdam, en workshops storytelling. "Als je je verhaal goed kunt overbrengen, bereik je vaak meer dan wanneer je alleen je hand ophoudt."

Ook gaan ze langs scholen om hun verhaal te vertellen, want, zegt Hehakaija: "Wij kunnen ook wel wat van hen leren." Daarnaast is het een mooie generale repetitie voor de Favela Street Exchange Talks, 24 november in Pakhuis de Zwijger, waar het zestal een podium krijgt om hun persoonlijke missie over te brengen en om hun verhalen te delen.

Panna
Favela Street had de jongeren al langer onder de hoede in hun thuisland, maar een uitwisseling zou voor deze groep, die hebben laten zien dat ze willen gaan voor hun persoonlijke dromen, een mooie ervaring zijn. Hehakaija: "We hopen ze een duwtje in de rug te geven door hun wereld te vergroten en ze te laten zien dat zij zoiets net als ieder ander verdienen. En hopelijk geven zij iets daarvan thuis door."

Terwijl een deel van de Ajaxspeelsters de training voortzet in het krachthonk kan Rebecca even uithijgen. Alhoewel, moe? "Helemaal niet." Onder de indruk, dat wel. "Het spel is sneller en de speelsters zijn sterker," zegt ze. Het veld is groter dan in de favela, 'maar dat vind ik ook leuker', en een taalbarrière? Nee, hoor. Een panna is hier tenslotte ook gewoon een panna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden