Jongeren steken steeds minder graag vuurwerk af

De animo om zelf vuurwerk af te steken neemt onder jongeren af. Van de 18 tot 24-jarigen zegt 32 procent komende jaarwisseling waarschijnlijk vuurwerk te gaan afsteken. Vorig jaar was dat nog 45 procent.

Amsterdam heeft dit jaar meer vuurwerkvrije zones dan ooit. Beeld anp

Dat blijkt uit een onlineonderzoek van I&O Research onder ruim 3000 mensen in opdracht van het tijdschrift Binnenlands Bestuur.

Het aandeel Nederlanders dat waarschijnlijk vuurwerk gaat afsteken tijdens oud en nieuw is ­gedaald van 19 naar 16 procent, terwijl het aandeel dat 'waarschijnlijk geen' vuurwerk gaat afsteken, is gestegen van 13 naar 16 procent. "Dit zou erop kunnen wijzen dat er onder vuurwerkafstekers meer twijfel is," aldus de onderzoekers.

Een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren kan rekenen op de steun van 48 procent van de Nederlanders, concludeert I&O. Als een algemeen verbod wordt gecombineerd met een vuurwerkshow op een centrale plaats in de gemeente komt het aandeel voorstanders uit op een meerderheid van 55 procent.

29 procent houdt vast aan traditie
Een particulier vuurwerkverbod zal de politie vermoedelijk handenvol werk opleveren rondom de jaarwisseling. Uit het onderzoek blijkt dat zo'n verbod veel mensen er niet van zal weerhouden toch zelf vuurwerk af te steken. 29 procent van de vuurwerkafstekers is niet van van plan zich de traditie te laten afpakken.

Eén op de vier Nederlanders geeft aan ­tijdens de jaarwisseling overlast te ervaren van vuurwerk. Buiten die periode is die hinder nog groter: 44 procent van de ­Nederlanders.

Een groeiende groep Nederlanders vindt dat er een verdere beperking van de afsteektijden moet komen. In 2016 vond 29 procent dat, dit jaar 38 procent.

Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Van de volwassen vuurwerkafstekers heeft 63 procent daar vrede mee. Een ­kleine groep (14 procent) zou eerder ­willen beginnen met afsteken.

Lees ook: Buitengewoon opsporingsambtenaren komen in actie voor meer middelen om zich met oud en nieuw te verdedigen

Vuurwerk in Amsterdam

In Amsterdam wordt het aantal vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling uitgebreid. Naast de 45 bestaande vuurwerkvrije gebieden, geldt ook een verbod rond ziekenhuizen.

Volgend jaar zal de stad een grote vuurwerkvrije zone worden met aangewezen plekken waar wel vuurwerk mag worden afgestoken. Ook bewoners kunnen hun eigen straat, pleintje of speeltuin dan aanwijzen als gebied waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Deze bewoners worden wel geacht zelf de rotjes uit hun tuin te weren. Handhavingscapaciteit is er volgens burgemeester Halsema niet.

Lees ook: Ombudsman: 'Amsterdam zit in een handhavingscrisis'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden