Jongeren sporten steeds minder, vanwege baantjes

Nederlandse jongeren tussen de 12 en 19 jaar sporten gemiddeld steeds minder. In 2016 deed 70 procent van die leeftijdscategorie aan sport.

Kinderen dansen achter de Xbox-spelcomputerBeeld ANP

Dat is een afname van 8 procent vergeleken met ruim tien jaar geleden: in 2005 was dit nog 78 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Het Mulier Instituut.

Sociale media
Een theorie van onderzoeker Remko Van den Dool van het Mulier Instituut voor de afname van het sportgedrag is het toegenomen aantal jongeren met een baantje. Werkgevers verplichten jongeren volgens hem om langer beschikbaar te zijn. "Steeds meer bedrijven willen dat jongeren voor een hele avond beschikbaar blijven, bijvoorbeeld fietskoeriers. Jongeren hebben dan geen tijd om nog naar een voetbalclub te gaan."

Ook sociale media worden genoemd. De afname van het sportgedrag zou zijn begonnen toen Facebook en Hyves populair werden. "Een verklaring voor de afname van het sporten zou het gebruik van sociale media kunnen zijn, maar dat is nog slechts een theorie."

Senioren
Jongeren zijn de enige leeftijdsgroep die het nut van beweging niet zo in lijken te zien, want de sportdeelname van de totale bevolking neemt juist toe. Vooral senioren sporten steeds meer. Dit komt volgens Van den Dool omdat de senioren meer met sporten zijn opgegroeid dan de generatie daarvoor.

Overigens bepaalden de deelnemers van het onderzoek zelf wat zij verstonden onder 'sporten'. Van den Dool: "De een vindt de hond uitlaten al sporten, anderen noemen dat slechts bewegen."

Amsterdam

Onder Amsterdammers neemt het sporten juist toe, zo blijkt uit het jaarboek Amsterdam in Cijfers 2017. Van de jongeren tussen de 13 en 17 jaar zegt 81 procent een of meerdere keren per maand te sporten. Dat was in 2013 75 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden