Interviews

Jongeren met de bus naar klimaattop: ‘Rutte doet niets’

Carolina Maienza. Beeld Lin Woldendorp
Carolina Maienza.Beeld Lin Woldendorp

Vanaf station Sloterdijk zijn 25 jongeren woensdagochtend per bus vertrokken naar klimaattop COP in Madrid. Wat beweegt deze strijders voor de planeet?

‘Leren van elkaars verhalen’

Carolina Maienza (22) uit Milaan, Italië

Afgestudeerd in sociale wetenschappen aan Amsterdam University College

“Deze reis is voor mij een goede kans om te netwerken met jonge mensen uit allerlei landen die zich ook met sociale rechtvaardigheid en klimaatverandering bezighouden. Ik ben al twee jaar betrokken bij klimaatbewegingen in Amsterdam en de rest van het land. Ik denk dat ik zelf wat ter tafel kan brengen, maar wil ook van andermans verhalen leren. Ik wil dichter bij de werkelijkheid komen van de klimaatproblematiek, want het gebeurt echt. We kunnen niet meer alleen luisteren, het is tijd voor actie. We kunnen niet zomaar accepteren wat leiders zeggen.”

Bruno Lauteslager. Beeld Lin Woldendorp
Bruno Lauteslager.Beeld Lin Woldendorp

‘Beweging blijft groeien’

Bruno Lauteslager (24) uit Amsterdam

Fulltime jongerenorganisator bij Jongeren Milieu Actief

“Voor mij is dit een belangrijk moment. Hier kunnen we impact hebben. We hebben gisteren pas de tickets en accommodatie bevestigd gekregen, omdat de klimaattop op zo korte termijn is verplaatst. Ik ben strijdvaardig. Je hebt de jongerenprotesten al gezien over de hele wereld, vrijdag gaan ook wij protesteren in Madrid. Het is lastig om te zeggen welke directe invloed je hebt, maar de beweging blijft groeien. Ik word er intens blij van dat jongeren zich sterk maken. Als ze zoveel mensen op de been krijgen zoals op het Malieveld, dan ben ik ervan overtuigd dat deze generatie weet wat haar te doen staat.”

Bas Breet. Beeld Lin Woldendorp
Bas Breet.Beeld Lin Woldendorp

‘Droogte en sociale onrust’

Bas Breet (18) uit Amsterdam

Studeert Midden-Oostenstudies in Groningen

“Ik heb het vertrouwen verloren. Dit is de 25ste COP-kilmaattop, en nog steeds is er weinig veranderd in de wereld. Denk aan het fonds voor landen die de schade van klimaatverandering voelen. Europese landen zouden aan dat fonds moeten bijdragen, maar dat doen ze niet. Als ik naar de wetenschap kijk, voel ik urgentie. Veel jongeren in Nederland die ik ken maken zich zorgen. En dan hebben wij enkel extreme zomers. In andere landen heb je last van droogte en sociale onrust. Het is wel moeilijk dit te combineren met mijn studie. Ik maak soms kortere nachtjes, en mijn sociale leven is vooral hier.”

Lennart Tiller. Beeld Lin Woldendorp
Lennart Tiller.Beeld Lin Woldendorp

‘Laat politiek niet wegkomen’

Lennart Tiller (22) uit Noordoost-Friesland, Duitsland. Afgestudeerd in sociale wetenschappen aan Amsterdam University College

“Ik ben vorig jaar naar de COP geweest, maar ik ben toen mijn hoop volledig verloren. Ik ben ook naar acties van Extinction Rebellion geweest, omdat ik politici niet wil laten wegkomen met lege beloften en leugens. Je kan kijken naar Mark Rutte. Hij zegt het budget voor maatregelen tegen klimaatverandering te willen verhogen, maar verlaagt het vervolgens. Ik word daar boos en verdrietig van, want het gaat om de levens van mij en mijn vrienden. Ik ken mensen in Mauritius die stormen zien die ze nooit eerder hebben meegemaakt. Het komt ook onze kant op. En Rutte doet er niets aan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden