Update

Jongeren kraken panden in de Rivierenbuurt

Ongeveer 50 jongeren kraken sinds 8 maart vijf panden op de Amstelkade in de Rivierenbuurt in Zuid. Ook om de hoek in de Vechtstraat zijn drie panden bezet. Het verzoek tot ontruiming is ingediend: 'Krakers zorgen altijd voor overlast,' zegt stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar.

Mike Hofman
Krakers bezetten pand nr 1, 3 en 9 in de Vechtstraat Beeld Google Maps
Krakers bezetten pand nr 1, 3 en 9 in de VechtstraatBeeld Google Maps

De panden aan de Amstelkade stonden al sinds 2011 leeg. 'De eigenaar van dit gebouw heeft voortdurend geprobeerd om de broodnodige renovaties te vermijden,' zo staat op de website IndyMedia te lezen. IndyMedia wordt vaak gebruikt als nieuwssite door krakers.

De krakers zeggen te blijven tot de eigenaar begint aan de beloofde renovaties. Volgens Slettenhaar gaat het om Oost-Europese krakers.

De panden zijn eigendom van projectontwikkelaar Wim Oostveen. Via 25 BV's op zijn naam beheert hij voornamelijk in Utrecht verschillende panden. Hij is al geruime tijd in conflict met de gemeente Utrecht.

Buurtbewoners bevestigen het verhaal over achterstallig onderhoud. Fotograaf Hannes Wallrafen woont naast de krakers aan de Amstelkade. 'Eigenlijk vraag ik me al drie jaar af wanneer dit pand nou eens gekraakt zou worden,' zegt Wallrafen. 'De panden zijn in slechte staat.'

Renovatie
Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar dringt bij de gemeentelijke dienst Openbare Orde en Veiligheid aan op ontruiming. 'Krakers zorgen altijd voor overlast.' Het stadsdeel voert gesprekken met de eigenaar in de hoopt dat de panden snel gerenoveerd worden. Vooralsnog zonder succes.

Volgens Wallrafen is de gemeente nalatig geweest: 'De gemeente had de eigenaar natuurlijk kunnen dwingen, maar dat hebben ze niet gedaan.' Alle buurtbewoners hebben een brief gekregen van de krakersvereniging waarin staat uitgelegd dat de panden worden gekraakt.

Vechtstraat
Een week eerder zijn een aantal panden aan de aangrezende Vechtstraat gekraakt. Buurtbewoners zijn naar eigen zeggen blij met de krakers, omdat die de panden juist willen opknappen. 'In een huis heeft de huurder zelf een heel systeem met gootjes van de ramen naar de wasbak moeten maken om te voorkomen dat zijn huis van binnen kleddernat wordt en langzaam wegrot,' zo meldt een buurtbewoner.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden