Jongeren in horeca krijgen fors meer loon

Jongeren die werken in de horeca kunnen komend jaar rekenen op flink meer salaris. Zo wordt het basisloon van een beginnend medewerker bediening met 6,4 procent verhoogd. Een beginnend barkeeper gaat ruim 7 procent meer verdienen. Voorwaarde is wel dat iemand beschikt over een vakdiploma.

null Beeld

Dat is het resultaat van een maandag gesloten akkoord tussen de Koninklijke Horeca Nederland en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen. Naast deze aanpassing van de loonschalen, worden per oktober tevens alle horecalonen met 0,75 procent verhoogd en datzelfde gebeurt opnieuw op 1 juli volgend jaar. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 augustus dit jaar tot en met 31 december volgend jaar.

'Wij zijn tot het uiterste gegaan om tot een akkoord te komen', stelt bestuurder Milen van Boldrik van FNV Horeca. 'Deze kwaliteitsverbetering van de loonschalen was broodnodig. In andere, vergelijkbare sectoren wordt beginnend medewerkers namelijk meer loon geboden.'

Ook CNV Vakmensen is blij met het behaalde onderhandelingsresultaat. 'Maar een principeakkoord durf ik het nog niet te noemen. Daarvoor ligt het pakket te ver verwijderd van waarmee mijn bond aan deze onderhandelingen begon. De leden zullen zich er eerst over moeten uitspreken', aldus CNV-bestuurder Heino Smedes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden