Jongeren in Amsterdamse achterstandswijken kennen risico's gokken nauwelijks

De helft van de Amsterdamse jongeren heeft wel eens gegokt, blijkt uit een onderzoek van jongerenorganisatie Asri. Vooral jongeren in achterstandswijken lijken zich niet bewust te zijn van de risico's.

IllustratieBeeld Tzenko

Om het toenemende gokgedrag onder Amsterdamse jongeren in te dammen moet de gemeente meer investeren in voorlichting op scholen en hulpverlening toegankelijker maken, vindt jongerenorganisatie Asri.

Ze stuurde de burgemeester en wethouders deze week elf aanbevelingen naar aanleiding van een eigen onderzoek onder ruim duizend Amsterdamse jongeren van 15 tot 27 jaar.

De helft van de jongeren die deelnamen aan het onderzoek, gokt. Bovendien komt naar voren dat ze hier al op jonge leeftijd mee beginnen. De enquête werd gehouden rond winkelgebieden en scholen in achterstandswijken. 'We hebben de focus op alle negentien achterstandswijken gelegd, omdat jongeren uit deze buurten kwetsbaar zijn,' zegt Ben Ahmed Ben Yerrou, die het onderzoek namens Asri leidde. Maar in die achterstandswijken waren ook jongeren aanwezig uit andere stadsdelen, zoals Zuid en Centrum. De ondervraagden komen dus toch uit de hele stad.

Uit de enquête blijkt dat driekwart van de gokkende jongeren dat voor het eerst deed voor hun achttiende, de wettelijke leeftijd waarop gokken is toegestaan. Vooral het online gokken is onder hen populair; één op de drie ondervraagde jongeren gokte wel eens online. Daarin schuilt volgens Yerrou een gevaar. 'Op gokwebsites is weinig controle. Minderjarigen hebben gemakkelijk toegang. Een vraag over leeftijd is gemakkelijk te omzeilen.'

Klein begin
Uit interviews met gokverslaafde jongeren concludeert de organisatie dat gokken klein begint, bijvoorbeeld met een potje pokeren in de kantine op school. Ook blijkt dat jongeren de negatieve gevolgen van kansspelen doorgaans niet overzien. 'Ze zien het als een sport of een spel, de inzet van geld is wat het spannend maakt. Eenmaal verslaafd komen ze zo in de schulden. Doordat ze moeten werken, raakt de studie in de knel. Daardoor ontstaat de kans dat deze groep zijn toekomst uiteindelijk verwaarloost.'

Opvallend is de attitude ten opzichte van gokken onder geënquêteerde jongeren uit Zuid en Nieuw-West (met beide ruim negentig bevraagden), die verschilt als dag en nacht. Ruim 93 procent van de jongeren uit Zuid zegt nooit te hebben gegokt om geld. Alle jongeren uit Nieuw-West zeggen dit juist op zijn minst één keer te hebben gedaan.

Ben Yerrou: 'Dit heeft onder meer te maken met het opleidingsniveau. Jongeren uit Zuid zijn zich meer bewust van de gevaren. In Nieuw-West is de kans groter dat je in het gokken wordt meegesleurd, omdat de omgeving het ook doet. Die jongeren zien het ook als extra aanvulling op hun inkomsten.' 'Eenmaal verslaafd komen ze zo in de schulden en raakt de studie in de knel'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden