Plus

Jongeren hebben liever lol dan een vet salaris

Voor het eerst loopt er op de werkvloer een generatie rond die plezier in het werk belangrijker vindt dan vastigheid of vet veel geld verdienen. Een houding die 'Generatie Y' gedurende de hele carrière vasthoudt.

Jonge werknemers wisselen veel makkelijker van baan Beeld Hollandse Hoogte

Zelf is onderzoeker Ondrej Palicka, een 25-jarige Tsjech, er ook zo een. Had ie net lekker de universiteit thuis in Praag gedaan, een prima betaalde betrekking gevonden in de wereld van de kantoorinrichting, ging hij plots weg uit Tsjechië.

'Even' economie studeren aan de ook daar goed bekend staande Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Toen wist ik nog niet dat uit mijn onderzoek voor het eerst zou blijken dat dit echt typisch is voor mijn generatie," vertelt de net afgestudeerde econoom.

Palicka ploegde door data uit 47 landen en kwam overal dit nieuwe beeld tegen. Typisch generatie Y: saai werk of suffe collega's? Laat dat vette salaris en die dikke auto dan maar zitten. De jonge medewerkers uit de bouwjaren 1980-2000 vertrekken dan gewoon.

"Recruiters en ook managers moeten zich dit verschil met vorige generaties goed realiseren," zegt hij. De babyboomers en kinderen van de generatie X hadden net zulke hoge verwachtingen en principes als de generatie Y, ontdekte Palicka, maar lieten die al snel varen. Oudere managers moeten er niet van uitgaan dat de generatie Y ook wel 'meebuigt'.

Eindeloos uitdagen
"Als je als manager een babyboomer bent, kun je de plank misslaan. Veel babyboomers vinden zaken als carrière met promoties en bedrijfshiërarchie belangrijk. Beloon je de jonge collega's op die punten, dan doe je het verkeerd."

"Deze generatie wil steeds uitdagende projecten en houdt niet van één type werk," aldus de Tsjech. "Ze willen nieuwe dingen leren, samenwerken met echt leuke collega's. Als ze hun enthousiasme kwijt zijn of geen betekenis meer zien in hun werk, moet je ze uitdagen of ze zijn weg."

Palicka kan zich goed voorstellen dat bedrijven met veel dynamiek en projectmatig werk meer jong talent aan zich kunnen binden dan organisaties die volgens vaste processen blijven werken. Dit nieuwe verschil in generaties is volgens de jonge econoom te verklaren uit de grote technologische vooruitgang in de jaren negentig.

Palicka: "Dat heeft ons dagelijks leven volledig veranderd. Je hebt geen grenzen meer en je voelt ook geen grenzen. Je wil je vrij en gelukkig voelen met interessant werk. Is het niet hier, dan helpt het internet je wel naar elders. Dat zit in deze generatie gebakken."

Heel anders dan vorige generaties, die de vastigheid van veertig jaar bij dezelfde baas belangrijk vonden. "Bij ons in Tsjechië zie je het wel heel scherp," zegt hij. Niet zo lang geleden kon je onder de communisten niet eens reizen. Dat zit nog in het hoofd van de vorige generatie.

Het vrije gevoel
Palicka: "En zo zullen de ingebakken kenmerken van de generatie 1980-2000 er ook nog zijn als wij vijftig zijn. Andere waarden veranderen als je ouder wordt, zoals meer interesse in een goed loon en gezinsvriendelijke werktijden. Het vrije gevoel niet."

Ondrej Palicka gaat nu aan de slag als business consultant in Slowakije, Duitsland en in zijn eigen land, Tsjechië. "Misschien zet ik mijn zeker­heden straks opnieuw opzij voor een universitaire promotiestudie. Ik ga het nog zien, net als de anderen van mijn generatie.''

Ontwikkeling op de werkvloer

De stille generatie (1928-1944)
- Vindt werkzekerheid erg belangrijk.
- Risicomijdend, met een hekel aan avontuur.
- Werkt hard, is afhan­kelijk.
- Loyaliteit, beloning en veiligheid belangrijk.

Babyboomers (1945-1964)
- Meest competitief.
- Respecteert autoriteit en hiërarchie.
- Focus op carrière, vaak workaholics.
- Dol op promoties, titels en waardering.

Generatie X (1965-1979)
- Onafhankelijk, familie en vrienden eerst.
- Waarderen balans werk-privé.
- Werkplezier en uitdagingen van belang.
- Minder loyaliteit naar werkgever.

Generatie Y (1980-2000)
- Dynamisch, zelf­verzekerd, direct.
- Gebruikt veel technologie, w.o. social media.
- Verliest vaak enthou­siasme in het werk.
- Houdt van comfort en flexibele werktijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden