Jongeren grijpen snel naar wapen

Ad Smit, Job Cohen en Elvira Sweet (vlnr) op de extra commissievergadering. Foto Amaury Miller Beeld
Ad Smit, Job Cohen en Elvira Sweet (vlnr) op de extra commissievergadering. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Jongeren in Amsterdam grijpen snel naar een wapen om een ruzie te beslechten. Bij geweldsincidenten met verdachten tussen twaalf en 24 jaar wordt een wapen op zak in zeven van de tien gevallen ook daadwerkelijk gebruikt. In een kwart van de gevallen wordt ermee gedreigd. Slechts in vier procent van de incidenten wordt het wapen niet gebruikt.

Dit blijkt uit het binnenkort te verschijnen rapport Jeugd en Wapengebruik, opgesteld door onderzoeksbureau Regioplan in opdracht van gemeente, politie en justitie.

De onderzoekers stellen onder meer vast dat één op de vijf wapen­incidenten het gevolg is van een woordenwisseling. In ruim twintig procent van de gevallen is er geen of een onduidelijke aanleiding.

De meeste wapenincidenten met jongeren komen voor in de binnenstad (28 procent), gevolgd door Noord (elf procent), Zuidoost (negen procent) en Geuzenveld-Slotermeer (negen procent). ''We zien een verjonging en een verruwing van het wapenbezit,'' aldus burgemeester Job Cohen gisteren in een toelichting op het rapport tijdens een speciale commissievergadering in Zuidoost. Harde cijfers over het wapenbezit in Amsterdam ontbreken.

Cohen was in Zuidoost om met de deelraad te spreken over de reeks van schietpartijen in het stadsdeel. Commissaris Ad Smit maakte bekend dat van de 22 schietpartijen er inmiddels veertien zijn opgelost. Bij de andere wapenincidenten wordt het onderzoek bemoeilijkt door de afwezigheid van sporen of de weigering van slachtoffers om een verklaring af te leggen.

Een groep van ongeveer zeventig potentiële daders van wapengeweld gaat de komende tijd hinderlijk worden gevolgd door politie en justitie. ''We leggen deze jongens onder het vergrootglas,'' kondigde officier van justitie Heleen Rutgers aan. Ook zal vaker preventief worden gefouilleerd, bij cafés, buurthuizen en andere populaire hangplekken. (PATRICK MEERSHOEK)

Foto Amaury Miller

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden