Jongeren en hoogopgeleiden participeren meest in cultuur

Van alle musea is de Hermitage door Amsterdammers het meeste bezocht. ©anp

Amsterdammers nemen vaak deel aan het culturele leven in hun stad. Vergeleken met voorgaande jaren is hun cultuurparticipatie niet erg veranderd. Dit blijkt uit de Kunst- en Cultuurmonitor Amsterdam 2010 van de gemeentelijke dienst onderzoek en statistiek waar 750 jonge Amsterdammers (12 - 17 jaar) en 1100 volwassen Amsterdammers aan deelnamen.

Verschillen
Op bijna alle terreinen tonen jongeren een hogere cultuurparticipatie dan volwassenen. Dit is voor een groot deel te verklaren door het feit dat jongeren vaak met school culturele activiteiten ondernemen. Verder geldt dat hoe hoger men opgeleid is, des te hoger de cultuurparticipatie.

Ook tussen de stadsdelen blijven verschillen bestaan. De meeste culturele instellingen, zoals theaters en bioscopen, zijn te vinden in Centrum en Zuid. In Noord, Nieuw-West en Zuidoost zijn veel minder culturele voorzieningen aanwezig. Omdat bewoners vooral gebruik maken van culturele instellingen in hun eigen stadsdeel is de participatie in laatstgenoemde stadsdelen dan ook lager.

Musea en festivals
Amsterdammers zijn vooral erg trots op het aanbod van musea in hun stad. De Hermitage, die 19 juni 2009 haar deuren opende, is het door Amsterdammers meest bezochte museum. Sail was de grootste publiekstrekker van de festivals.

In Amsterdam zijn in 2010 bijna 30 festivals en evenementen georganiseerd. Deze festivals trokken vaak mensen uit heel Nederland of zelfs de hele wereld. Meer dan de helft van alle Amsterdammers bezocht in 2010 één of meer festivals. Sail, de Uitmarkt, de Parade, de Gay Pride en het Kwakoe Zomerfestival waren de grote trekkers.

Kijk voor meer informatie en grafieken hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden