Update

Jongeren de Baarsjes niet naar New York

Minister Van der Laan zei vorige week al het tripje van twaalf jongeren in elk geval een te royale beloning voor hun goede gedrag te vinden, ondanks het stagekarakter. Foto ANP

AMSTERDAM - De reis van twaalf kansarme jongeren uit De Baarsjes naar New York gaat niet door. Het stadsdeelbestuur heeft de boottocht op VOC-schip De Halve Maen op de Hudson afgeblazen 'op verzoek' van wijkenminister Eberhard van der Laan (PvdA).

Het Alle hens aan dek-project naar New York (25.000 euro) zou worden betaald van zogeheten Vogelaargeld dat bedoeld is voor ontwikkeling van wijken. Van der Laan twijfelt niet aan de goede bedoelingen, maar vindt dat geld voor de wijkenaanpak 'altijd sober en doelmatig' besteed moet worden.

Godfried Lam­briex (PvdA), stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, wilde vanochtend niet zeggen waarom hij is ingegaan op het verzoek van de minister. Gisteravond zei hij volgens zijn woordvoerder tijdens een raadscommissie: ''Je zou kunnen zeggen dat de minister de algemeen directeur van de wijkaanpak in Nederland is. Als filiaalchef wijkaanpak in De Baarsjes volg ik een verzoek van de algemeen directeur op.''

Het verzoek van Van der Laan is opmerkelijk omdat hij vorige week in de Tweede Kamer weliswaar zei bedenkingen te hebben bij de reis (''Waarom geen boot opknappen in de Kostverlorenvaart?'') maar niet wilde ingrijpen omdat hij besteding van Vogelaargeld een zaak van het stadsdeel vond.

Oppositiepartij VVD in De Baarsjes is verheugd dat 'dit idiote voorstel van tafel is en de minister zijn PvdA-collega's in De Baarsjes terugfluit', aldus Tom Leest. Hij vindt het 'sneu dat een simpel briefje van minister Van der Laan' genoeg is om de PvdA in ons stadsdeel op andere gedachten te brengen'.

Collegepartij GroenLinks zegt over Van der Laan: ''In plaats van zich beter te verdiepen, kiest hij nu voor een veto.'' GroenLinks wijst op de eisen die aan de jongeren werden gesteld. Ze zouden na afloop van de reis actief moeten worden in de wijk, bijvoorbeeld als vrijwilliger. En bij onvoldoende inzet zou het reisgeld uit eigen zak worden terugbetaald. ''Wij hadden vertrouwen in de door ons aangescherpte vorm van het project, en het is jammer dat het project nu geen kans krijgt.''

Het stadsdeel meldt dat 'financieel noch materieel' verplichtingen zijn aangegaan. De 25.000 euro wordt nu besteed aan andere projecten. (ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden