Jongeren D66 delen nep XTC-pillen uit in Amsterdam

De jongerenafdeling van D66 (Jonge Democraten) deelt in de periode rond Koningsdag nep XTC-pillen uit in Tilburg en Utrecht. Met bevrijdingsdag staat de partij in Amsterdam. In totaal gaat het om circa 1000 pillen.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De partij wil zo waarschuwen voor 'vervuilde' drugs en pleiten voor verantwoordelijker gebruik. 'Wanneer we de pillen uitdelen zeggen we dat het een placebo is. We proberen zo door te dringen tot jongeren om uit te leggen dat je pas weet wat je gebruikt als je de pil laat testen,' zegt Ayla Schneiders van de JD.

In een verklaring laten de Jonge Democraten weten dat jongeren tijdens Koningsnacht, Koningsdag en het gehele festivalseizoen op grote schaal XTC en andere partydrugs gebruiken.

'Met het huidige Nederlandse drugsbeleid zorgt dit gebruik voor gevaarlijke situaties. Dankzij het illegale karakter van de drugs zijn gebruikers slecht geïnformeerd en lopen zij een groot risico om vervuilde drugs te gebruiken.'

De partij noemt het gebruik van XTC een gezondheidsprobleem. 'De herkomst en de ingrediënten van de pillen zijn niet bekend, dit maakt de risico's van het gebruik onaanvaardbaar groot. De productie en het gebruik van XTC moeten uit de illegaliteit worden gehaald en vervolgen streng gereguleerd worden.'

Een ontmoedigingsbeleid, hogere kwaliteitseisen en gedegen voorlichting moeten het aantal drugsdoden sterk omlaag brengen, volgens de Jonge Democraten.

De actie is onderdeel van een breder platform MDMJA. De naam is een samentrekking van 'JA' en 'MDMA', de werkzame stof in XTC-pillen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden