Jongere met migratieachtergrond wil niet bij de politie

De meeste jongeren met een migratieachtergrond voelen niets voor een baan bij de politie. Ze vrezen discriminatie en afkeurende reacties van familie.

Diversiteit komt maar mondjesmaat voor bij de politie. Beeld Maarten Brante
Diversiteit komt maar mondjesmaat voor bij de politie.Beeld Maarten Brante

Uit onderzoek van Motivaction onder 1024 jongeren blijkt dat de politie een enorm imagoprobleem heeft onder bevolkingsgroepen met buitenlandse wortels. Van de jongeren met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond zegt 56 procent 'zeker niet' bij de politie te willen werken. Onder autochtone Nederlanders is dat 31 procent.

Het onderzoek is in opdracht van de Nationale Politie in 2015 en 2016 uitgevoerd, maar nog niet eerder openbaar gemaakt.

De uitkomsten zijn voor de politie aanleiding om alles uit de kast te trekken om 'nieuwe Nederlanders' te werven. Zo scouten wijkagenten sinds kort allochtoon talent op scholen. Ook voert de politie wervingscampagnes op sociale media en proberen recruiters agenten met een niet-westerse achtergrond binnen te halen.

Racistisch en blank
De ondervraagde jongeren geven aan dat de politie discrimineert. Nederlandse agenten zijn in hun ogen 'racistisch', 'ongeduldig' en 'blank'. Ook verwachten zij afkeurende reacties van familie en vrienden als ze bij de politie gaan. Een kwart denkt niet door de verplichte screening heen te komen. Bij autochtone jongeren ziet slechts 7 procent dit als een probleem. Allochtonen verwachten meer moeilijkheden, omdat de screening ook naar familieleden kijkt.

Vooral Nederlandse Marokkanen en Antillianen zien niets in een politiecarrière. Slechts 12 procent van de Antilliaanse en 15 procent van de Marokkaanse jongeren acht het mogelijk ooit bij de politie aan de slag te gaan. Onder autochtone jongeren is de animo met 39 procent een stuk hoger.

Diverse kennis
De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zei eerder dit jaar dat hij wil dat de helft van de nieuwe agenten in zijn korps een migratieachtergrond heeft. Deze diversiteit is volgens de korpschef hard nodig voor de effectiviteit van de politie. "52 procent van de Amsterdammers heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Wij zullen in Amsterdam als politie die diverse kennis in huis moeten hebben om effectief te blijven."

Aalsbersberg zei overtuigd te zijn dat dit gaat lukken. Om het doel te bereiken zegt de korpschef dat de politie actief op zoek zal gaan naar nieuwe agenten met een migratie-achtergrond. "Wij zoeken Amsterdammers op die bij de politie willen werken. We gaan niet zitten wachten tot mensen zich melden."

Hoofddoek bij de politie

Eerder dit jaar zorgde een andere uitspraak van de Amsterdamse politiechef voor heftige reacties binnen de politie. Aalbersberg zei dat hij overweegde de hoofddoek toe te staan bij het politie-uniform. De hoogste baas van de politie, korpschef Erik Akerboom, liet na alle ophef weten dat voor dit plan draagvlak ontbrak en de hoofddoek voorlopig daarom niet zou worden toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden