PlusInterview

Jongere De Banne: 'Ik vind de burgemeester een klootzak, eerlijk gezegd'

Al maanden wordt De Banne in Amsterdam-Noord geteisterd door een groep jongeren die voor ernstige overlast zorgt. Eén van hen, de 18-jarige R.T, wil vertellen hoe het er in de wijk aan toe gaat.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Drugs dealen doen we ook niet. We zijn geen junks, wij zijn soldaten. Wij zijn mannen Beeld anp
Drugs dealen doen we ook niet. We zijn geen junks, wij zijn soldaten. Wij zijn mannenBeeld anp

"Ik luister naar niemand, op straat ben ik mijn eigen man." R.T. is dan misschien een tengere Marokkaans-Amsterdamse jongen van net 18 met een vlassig snorretje, maar hij laat er geen misverstand over bestaan: "Ik ben geen kleintje meer."

T. prijkt op de gemeentelijke Top1000 van gewelddadige jonge criminelen of jongeren die dreigen af te glijden naar serieuze criminaliteit. Hij doet zijn verhaal op de gang van de Amsterdamse rechtbank, waar hij net een werkstraf van 36 uur heeft gekregen omdat hij een gebiedsverbod overtrad dat hem door burgemeester Eberhard van der Laan was opgelegd.

Dat verbod kreeg T. niet zomaar: hij zou een prominent lid zijn van de jeugdgroep die verantwoordelijk is voor ingegooide ruiten, mishandelingen van straatcoaches en bejaarden, bedreigingen van agenten en intimidatie van voorbijgangers en buurtbewoners.

Amateuristisch
De overlast duurde maanden en cameratoezicht had het probleem slechts verplaatst. Daarom strafte Van der Laan de harde kern van de groep met een samenscholingsverbod en gebiedsverbod.

"Ik vind de burgemeester een klootzak, eerlijk gezegd. Voor de zomer beloofde hij nog dat hij geen gebiedsverbod zou opleggen, terwijl het voor de zomer de hel was in de buurt. Daarna was het rustig, maar na wat verhaaltjes in de media doet hij het nu toch. Dat is onzelfverzekerd en amateuristisch." T. maakt zich over zijn werkstraf weinig zorgen. "We gaan toch in hoger beroep." Hij is ook nog verdachte in een mishandelingszaak.

Hij wil het maar gezegd hebben: van de verhalen over De Banne klopt niets. Hij vertelt het met grote armgebaren en met veel plezier. "Wij zouden oudjes bedreigen, toch? Waarom zouden we dat doen, die mensen gaan al bijna dood. We hebben zelf ook oma's. En drugs dealen doen we ook niet. We zijn geen junks, wij zijn soldaten. Wij zijn mannen."

Schoppen
Met autoriteit heeft T. niet veel op. De straatcoaches van het stadsdeel moeten het ontgelden. "Ik pis op hen, ik heb geen respect voor ze. Hoe kan ik hen serieus nemen als ze op fietsen aankomen, in hun rode kleertjes. Ze hebben het niet gemaakt. Ze wilden bij de politie, maar dat konden ze niet, dus nu willen ze de politie overtreffen. Ze doen alsof ze onze vrienden zijn, maar intussen naaien ze ons. Als zij goedemorgen zeggen, zeggen wij rot op."

Volgens T. zijn de straat­coaches bang voor hem en zijn vrienden. "Een van die coaches had een grote bek, hij wilde met ons vechten. Maar toen kwamen we met zijn twintigen en toen moest hij rennen."

Het is niet de enige geweldszaak waarover T. met grote trots vertelt. "PowNews heeft een pak slaag gehad, op het Bezaanjachtplein. Schrijf dat maar op, ze weten dat het is gebeurd. Die cameraman kreeg klappen en die presentatrice rende huilend het winkelcentrum in, maar ook zij kreeg schoppen."

"Bij een paar jongens gingen echt de draadjes los in hun hoofd. Dat zenden ze dan weer niet uit, he. Of ik geprobeerd heb die jongens tegen te houden? Nee, ik zat te genieten. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik het niet heb gefilmd. Dat filmpje had ik voor veel geld kunnen verkopen."

Reactie Powned
Het OM laat weten het incident te kennen, maar zegt dat de belaagde PowNewsmedewerkers ondanks herhaald aandringen geen aangifte wilden doen - PowNews zelf zegt overigens wel aangifte te hebben gedaan.

Eindredacteur Arjan Schroten van Powned: "We hebben uiteindelijk wel degelijk aangifte gedaan, omdat het een best beangstigende situatie was. Dat doen we niet altijd, want wij maken dit wel vaker mee. Sowieso vinden veel cameraploegen het lastig om in probleemwijken te filmen."

"Onze omroep staat er in dit soort wijken niet zo goed op. Maar hoeveel zin heeft het nu eigenlijk om aangifte te doen? Dat blijkt nu maar weer. We hebben het incident niet uitgezonden, omdat we dit soort gastjes, die vaak niet ouder zijn dan zestien, geen podium willen geven. Daar is het ze vaak om te doen." Na navraag meldt het OM dat inderdaad één aangifte is gedaan, maar dat het slachtoffer dat werd mishandeld dat niet wilde doen - ondanks herhaaldelijk aandringen.

De media
Het verhaal over PowNews volgt op een litanie aan beschuldigingen aan de media, die volgens T. niet het echte verhaal over De Banne vertellen.

"Er werd gezegd dat er stenen door de ruiten waren gegooid bij een bejaarde vrouw. Maar die woont daar helemaal niet, daar woont een man met borsten. Een transseksueel, ja. Hij of zij of wat het ook is, gedraagt zich als een bitch. De kleintjes, en dan bedoel ik jongens van 12-plus, willen hem niet in de wijk. Hij is geen goed voorbeeld. Daarom zijn de stenen gegooid."

Vindt T. dat er helemaal niets misgaat, met hem of zijn buurt? "We chillen, hangen, roken jointjes en lachen. Verder zijn we bezig met school en werken. De politie ziet mij als een groepsleider, maar zo zie ik mezelf niet. Totdat we iets fout doen, moeten ze opzouten."

Zie ook: Cameratoezicht De Banne opnieuw uitgebreid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden