Jongen (17) doodgeschoten in wijkcentrum Wittenburg

Een 17-jarige jongen is vrijdagavond doodgeschoten in een wijkcentrum in de Kleine Wittenburgerstraat, en zijn twee mensen gewond geraakt

Paul Vugts en Maarten van Dun en Patrick Meershoek
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens verscheidene bronnen is het gedode slachtoffer de 17 jaar oude Amsterdams-Marokkaanse Mohammed Bouchikhi.

De twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Een van hen is Gianni L., (19) die zwaar gewond is. Daar werd hij vrijdagnacht nog geopereerd. De andere gewonde is een twintigjarige stagiaire van het buurtcentrum Wittenburg, die gewond is geraakt aan haar been. Haar verwonding is niet levensgevaarlijk.

De schietpartij vond vrijdagavond plaats rond 19.10 uur. Volgens een getuige kwamen gemaskerde mannen met in elk geval een automatisch wapen en een ander wapen het centrum binnen en maakten duidelijk dat ze op zoek waren naar een donkere jongen. Volgens betrokkenen is de kans groot dat dit doelwit Gianni L. was. Hij zou in het buurthuis mee hebben gedaan aan een kickbokstraining.

Volgens getuigen waren op dat moment ook andere activiteiten gaande, waaronder een kookclub voor kinderen. De mannen doorzochten het gebouw terwijl de aanwezigen onder de tafels doken.

Ayman Mouyah
Gianni L. raakte in november vorig jaar ook al gewond bij een schietpartij in de wijk, op nog geen tweehonderd meter van het buurtcentrum. Toen kwam bij een korte schotenwisseling de 19-jarige Ayman Mouyah om het leven. Daarvoor hield de politie kort daarna een verdachte aan.

De recherche laat weten dat de mogelijke verbanden tussen beide schietpartijen onderwerp zijn van onderzoek. Ook buurtbewoners bespraken direct de vorige schietpartij, die voor veel onrust in de wijk had gezorgd.

Verslagenheid
De verslagenheid in de buurt is enorm. Tientallen buurtbewoners verzamelden zich vrijdagavond vrijwel in stilte zich aan het politielint, waar door enkelen werd gehuild. De buurtbewoners bespraken met elkaar welke kinderen in het buurthuis waren tijdens de schietpartij. Een vrouw viel flauw, enkele moeders zochten nog naar hun kind.

Ook heel jonge kinderen, die kennelijk in het buurthuis aanwezig waren geweest tijdens de schietpartij liepen rond op straat, ogenschijnlijk wat verdwaasd. Volgens medewerkers van het buurthuis ging de schietpartij zo snel, dat ze niet kunnen zeggen welke kinderen het allemaal hebben gezien.

Uitgebrande auto
Over wat zich precies heeft afgespeeld, kan de politie verder nog niks zeggen. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart.

Rond 22.00 uur werd vrijdagavond een uitgebrande auto aangetroffen in de Burgemeester Fockstraat in Nieuw-West. De politie houdt er rekening mee dat deze auto mogelijk betrokken is bij de schietpartij, omdat de vlammen binnenin de auto ontstaan zijn. Dat kan dus betekenen dat de auto van binnenuit is aangestoken.

Heeft u tips? Mail de verslaggever: m.vandun@parool.nl

Lees ook: Analyse: Oostelijke Eilanden frontlinie vuurwapengeweld

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Rowin Ubink
Beeld Rowin Ubink

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden