Jongen (15) veroordeeld voor plannen bloedbad

De 15-jarige jongen werd geïnspireerd door het boek Doorgeschoten van Mirjam Mous naar aanleiding van een schietpartij in 1999 op de Columbine High School (foto) in de VS. Foto AP Beeld
De 15-jarige jongen werd geïnspireerd door het boek Doorgeschoten van Mirjam Mous naar aanleiding van een schietpartij in 1999 op de Columbine High School (foto) in de VS. Foto AP

HAZERSWOUDE - Een scholier (15) uit Hazerswoude-Dorp was in mei serieus van plan enkele docenten en leerlingen van zijn school Het Groene Hart Rijnwoude neer te schieten en vervolgens zichzelf van het leven te beroven.

De rechtbank acht voorbereiding van moord en bedreiging van docenten en leerlingen bewezen. Toch hoeft de sterk verminderd toerekeningsvatbare scholier niet meer de gevangenis in. De kinderrechter in Den Haag vond de 83 dagen jeugddetentie die de jongen al heeft uitgezeten, genoeg. De scholier was zelf donderdag niet aanwezig.

De rechter legt behandeling van de jongen in handen van de jeugdreclassering.

Het komt erop neer dat de jongen zo goed als zeker nog enkele maanden in de jeugdpsychiatrische kliniek Catamaran in Eindhoven zal verblijven. In de weekeinden mag hij onbegeleid naar huis. Jeugdzorg bekijkt in de tussentijd welke vervolgbehandeling hij nodig heeft. Maakt hij zich binnen twee jaar schuldig aan strafbare feiten, dan moet hij worden opgenomen in een jeugdinrichting.

Uit het vonnis blijkt dat de jongen al op 1 januari was begonnen met voorbereidingen voor een bloedbad op zijn school. Dat duurde tot zijn aanhouding op 22 mei. Inspiratie putte hij uit Doorgeschoten, een boek van Mirjam Mous naar aanleiding van een schietpartij in 1999 op de Columbine High School in de VS. Hij las en herlas het.

Ook internet vormde een belangrijke bron. Via Google, Wikipedia en YouTube verzamelde hij informatie over bloedbaden op scholen. Hij had ook al een dodenlijstje.

Het zwaarst tilt de rechtbank aan het feit dat hij voor 125 euro een vuurwapen met bijbehorende munitie kocht. ''Er was sprake van vaste wilsgerichtheid van verdachte om zijn plan ten uitvoer te brengen,'' concludeerde de rechter. Dat hij uiteindelijk is opgelicht en het wapen niet ontving, doet daaraan niets af. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden