Jongen (13) overleden na inhaleren aanstekergas

Een dertienjarige jongen is zondagmiddag in een woning in de Haarlemmerstraat overleden nadat hij aanstekergas had geïnhaleerd.

Bien Borren
De jongen zat in de eerste klas van het Montessori Lyceum Beeld Google Streetview
De jongen zat in de eerste klas van het Montessori LyceumBeeld Google Streetview

Hij overleed ter plekke aan een hartstilstand, aldus een woordvoerder van de politie weten. De toegesnelde hulpdiensten hebben de jongen gereanimeerd maar het mocht niet baten.

De jongen zat in de eerste klas van de mavo op het Montessori Lyceum. Op de middelbare school is verslagen gereageerd, laat rector Wrister Grommers weten. "Het nieuws sloeg in als een bom. We hebben direct zijn klasgenootjes en docenten ingelicht. Van lesgeven is de rest van de dag weinig terechtgekomen."

De school heeft in een aparte ruimte een plekje ingericht met een foto van de jongen. Er liggen bloemen en kaarsen en leerlingen kunnen er bij elkaar komen.

"Het was zaak om zijn directe vriendjes, vriendinnetjes en leraren zo snel mogelijk het nieuws te vertellen. Inmiddels heeft de hele school bericht gekregen. We gaan de komende dagen meer aandacht aan zijn plotselinge dood besteden, maar hoe precies weten we nog niet," zegt Grommers.

Hallucinerend effect
Het inademen van aanstekergas zorgt voor een licht hallucinerend effect en de gebruiker kan in een roes raken. "Je wordt er misschien een beetje high van," zegt Floor van Bakkum, woordvoerder van verslavingskliniek Jellinek.

"Maar het is echt wel iets anders dan een lachgasballonnetje. Niet alleen het effect maar ook de risico's." Het butaan/propaan-mengsel in het aanstekergas kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken met een plotselinge dood als gevolg.

Volgens Van Bakkum komt het snuiven van aanstekergas in Nederland weinig voor. "We zijn wat dat betreft net zo onaangenaam verrast door dit nieuws. Aanstekergas inademen is heel riskant en over de effecten is weinig bekend.

In dit geval is het slachtoffer ook nog eens erg jong. Over het algemeen zien wij dat dertienjarigen geen drugs gebruiken. Als er op deze leeftijd wordt geëxperimenteerd dan doen ze dat eerder met populaire middelen zoals hasj of lachgas."

Kleine schaal
Een woordvoerder van de politie meldt dat aanstekergas al langer wordt gebruikt onder jongeren, maar 'op heel kleine schaal'. "We worden er als politie heel af en toe mee geconfronteerd, dan heeft er iemand honderd aanstekers onder zijn bed liggen.''

Onlangs stierf in België een negentienjarige vrouw nadat ze aanstekergas had gesnoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden