Jonge talenten in Vondelpark voor Radio 4-project

In de Torenkamer van Vondel CS in het Vondelpark verblijft vanaf deze week elke week een andere kunstenaar, voor radioprogramma Opium op 4.

Tsjomme Dijkstra
Michael van Kekem in Vondel CS. 'Ik wil vrij te werk gaan. Je ziet vanzelf wel wat de sfeer met zich meebrengt.' Beeld Jean-Pierre Jans
Michael van Kekem in Vondel CS. 'Ik wil vrij te werk gaan. Je ziet vanzelf wel wat de sfeer met zich meebrengt.'Beeld Jean-Pierre Jans

'Denk je hier verder nog iets nodig te hebben?' vraagt de radioverslaggever als illustratief ontwerper Michael van Kekem (28) zijn kamer in Vondel CS inspecteert. Hij heeft het snel bekeken: 'Neuh. Als er maar stroom is. En een tafel. En die zijn er zo te zien.'

Met de tafel is de lichte ruimte al bijna gevuld. Hier zal Van Kekem vijf dagen verblijven, voor het project De Torenkamer van radioprogramma Opium op 4. Dat stelt talentvolle jonge kunstenaars die geen eigen atelier hebben in de gelegenheid hun ideeën, of misschien wel dát grote idee dat al zo lang in een la ligt, in een week uit te werken tot iets moois.

Het project is eerder dit jaar begonnen, toen zaten de kunstenaars in Loods 6 op de KNSM-laan. Vanaf nu zullen ze werken vanuit Vondel CS, dat 13 mei officieel wordt geopend. Het is een nieuwe locatie voor televisie- en radioshows van AvroTros, dat er al muziekquiz Popcafé opneemt. Ook AT5 maakt gebruik van het pand.

Fietswielen
De Torenkamer heeft uitzicht op de vijver aan de voorzijde van het pand waarin tot 2012 het Filmmuseum was gevestigd. Van Kekem, die zowel digitaal als analoog te werk wil gaan, ziet al meteen beelden om wat abstracts van te kunnen maken, zoals doodgewone fietswielen. 'Ik wil heel vrij te werk gaan. Je ziet vanzelf wat de sfeer met zich meebrengt.'

Hij stalt zijn werkgerei voor de komende week uit op tafel: een laptop, een harde schijf, pennen, potloden en papier. 'Ik weet nog niet of de focus deze week op digitaal of analoog komt te liggen.' Elke maandag komt er voor vijf dagen een nieuwe kunstenaar in, die er kan doen wat hij of zij wil. De Opiumredactie kreeg bijna driehonderd aanmeldingen van jonge kunstenaars die mee willen doen, onder wie schilders en dichters.

In Opium op 4 is er dagelijks contact met de kunstenaar. Op vrijdag haalt presentator Hans Smit hem of haar op uit de Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd in de uitzending en op AT5. De werken worden beneden in het gebouw tentoongesteld voor het publiek. De kunstenaars houden ook een blog bij.

Van Kekem kreeg gisteren van Lidy Klein Gunnewiek, directeur van Vondel CS, de sleutel. Hij zal de huisstijl van het programma deze week bedenken, waaronder bijvoorbeeld het logo van de show en de achtergrond voor de website. Het resultaat wordt vrijdag gepresenteerd in de eerste uitzending van Opium op 4 vanuit Vondel C, om 22.30 uur.

opiumop4.radio4.nl/detorenkamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden