Jonge starters hebben het extra zwaar op Amsterdamse woningmarkt

Voor jonge starters op de Amsterdamse woningmarkt is het extra moeilijk geworden een koopwoning te bemachtigen. De woningprijzen stijgen in Amsterdam hard, terwijl de stad sinds vorig jaar geen startersleningen meer verstrekt.

In gebieden waar de huizenprijzen snel stijgen zijn jongeren de dupe. Beeld Floris Lok
In gebieden waar de huizenprijzen snel stijgen zijn jongeren de dupe.Beeld Floris Lok

Dit signaleert het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Amsterdam behoort, aldus SVn, tot een minderheid van gemeenten die de startersleningen in oktober 2014 heeft gestopt.

In Amsterdam werden tussen 2012, toen de laatste serie startersleningen regeling begon, en vorig jaar volgens SVn 717 leningen voor jonge huizenkopers met een middeninkomen afgesloten. Het gaat om ongeveer 21 miljoen euro. Zo'n beetje de helft daarvan werd betaald door het rijk.

Volgens directeur Jan Willem van Beek van SVn was de startersregeling bedoeld om jongeren aan koopwoningen te helpen en de woningmarkt tijdens de crisis vlot te trekken. Nu het beter gaat met de huizenmarkt stoppen sommige gemeenten ermee. In gebieden waar de huizenprijzen snel stijgen zijn jongeren de dupe. Het gevaar is dat als starters geen huizen kunnen kopen, doorstromers hun oude woning niet kwijtraken.

Krimpgebieden
Rondom Amsterdam zijn startersleningen in veel plaatsen nog wel beschikbaar, zoals in Haarlem, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Amstelveen, Bloemendaal, Diemen, Haarlemmermeer, Heemstede, Oostzaan en Weesp. Verder zijn de startersleningen volgens SVn vooral populair in krimpgebieden. Enkele gemeenten beginnen nog met de startersleningen, zoals Krimpen aan de IJssel.

Het stimuleringsfonds verwachtte vorig jaar dat de startersregeling bij de helft van de driehonderd gemeenten die hem hadden zou sneuvelen. De afkalving viel uiteindelijk mee. SVn registreerde dit jaar 251 gemeenten die nog steeds startersleningen verstrekken. Die gemeenten betalen de kosten van de starterslening zelf. Soms springen provincies bij.

De starterslening bedraagt twintig procent van de hypotheek, die maximaal 200.000 euro bedraagt. De lening is de eerste drie jaar rente-en aflossingsvrij. Daarna moet de lening woprden terugbetaald tegen marktconforme tarieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden