Update

Jonge stadse vrouw dol op Obama

Barack Obama heeft een groot deel van zijn verkiezingsoverwinning te danken gehad aan vrouwen, jongeren en stadsbewoners. Dat blijkt uit kiezersonderzoek van CNN.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Van de vrouwen gaf 55 procent aan op Obama te hebben gestemd. Onder mannen was dat maar 45 procent. Verder bleek hoe jonger de kiezer, hoe groter de kans op een Obama-stem. In de leeftijdsklasse 18-29 jaar steunde liefst 60 procent de zittende president. Mensen van 65 en ouder hadden juist een voorkeur voor Romney: 56 procent van hen steunde de Republikein.

Van de stadsbewoners gaf een grote meerderheid van 62 procent zijn of haar stem aan Obama. Slechts 36 procent van de stedelingen gaf aan op Romney te hebben gestemd. Op het platteland was de verhouding omgekeerd: 39 procent steunde Obama en 59 procent koos voor Romney.

In de voorsteden (waar 47 procent van de kiezers leeft) was het verschil klein, maar in het voordeel van Romney. 50 procent liet weten op Obama's uitdager te hebben gestemd. 48 procent koos voor de zittende president.

Obama kreeg zoals verwacht ook overweldigende steun onder minderheden. Uit exitpolls bleek dat, net als in 2008, ruim negen van de tien Afro-Amerikaanse stemmers op Obama hebben gestemd. Onder Latino's was dat ongeveer 70 procent.

De Amerikaanse president dankt zijn overwinning ook aan mensen met een lager inkomen. Drie van de vijf stemmers met een familie-inkomen onder de 50.000 dollar (ruim 39.000 euro) stemde op Obama. Iets meer dan de helft van de mensen met een middeninkomen stemde op Romney. Mensen uit huishoudens waar 100.000 dollar of meer binnenkomt, stemden vaker op Romney.

Het electoraat ging volgens CNN optimistischer naar de stembus dan 4 jaar geleden. Toen vonden drie van de vier stemmers dat het verkeerd ging in de VS. Nu vond nog een kleine meerderheid dat. De meeste ondervraagden vonden dat het economisch gezien nog niet zo best ging, maar gaven Obama daar niet de schuld van. Ruim de helft van het electoraat legde de blaam bij de vorige president George W. Bush.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden