Jonge slungel schrijft elke speech

De slungelachtige Favreau met zijn jongensgezicht en eeuwige baardschaduw, heeft het afgelopen jaar tientallen toespraken voor Obama geschreven tijdens de slopende campagnes voor de Democratische nominatie en het presidentschap. Foto EPA/Shawn Thew Beeld
De slungelachtige Favreau met zijn jongensgezicht en eeuwige baardschaduw, heeft het afgelopen jaar tientallen toespraken voor Obama geschreven tijdens de slopende campagnes voor de Democratische nominatie en het presidentschap. Foto EPA/Shawn Thew

WASHINGTON - Niet op het podium gisteren in Washington, maar waarschijnlijk ergens in de coulissen of temidden van de menigte, verkeerde de jonge man die Barack Obama de woorden van diens inauguratierede 'in de mond legde': Jon Favreau, met zijn 27 jaar de jongste speechwriter die ooit het Witte Huis heeft betreden.

De slungelachtige Favreau met zijn jongensgezicht en eeuwige baardschaduw, heeft het afgelopen jaar tientallen toespraken voor Obama geschreven tijdens de slopende campagnes voor de Democratische nominatie en het presidentschap.

Doorgaans schreef hij die toespraken 's nachts, onderweg op de campaign trail, wakker gehouden door espresso en regelmatig de videogame Rock Band spelend, de autobiografie van Obama, Dreams from my Father, permanent onder handbereik.

Volgens Obama kan Favreau zijn gedachten lezen. De twee leerden elkaar vier jaar geleden kennen, toen Favreau werkte in het schrijversteam van John Kerry, de Democratische senator die als presidentskandidaat faalde tegenover George W. Bush. Sindsdien bestudeert Favreau de speeches die Obama in het verleden hield, om zich zoveel mogelijk diens kenmerken tijdens het spreken, de cadans van zijn woorden, eigen te maken. Zo leerde hij de toespraak uit het hoofd die Obama in 2004 tijdens de Democratische Conventie hield, en waarmee de senator uit Illinois zich voor het eerst in de schijnwerpers plaatste.

Obama zelf is een redelijk begenadigd spreker en een tekst schrijven is hem ook wel toevertrouwd. De samenwerking met Favreau is dan ook doorgaans een kwestie van 'sparren': Obama formuleert zijn ideeën doorgaans zo helder en hapklaar, dat Favreau er doorgaans niet al te veel werk aan heeft. Dat wil zeggen: als beiden over voldoende tijd beschikken om met elkaar te praten, en dat was tijdens de achterliggende campagne doorgaans niet het geval.

Aan de toespraak die Obama gisteren hield op Capitol Hill, is Favreau eigenlijk bezig geweest sinds de verkiezingsavond van
4 november, toen hij aan zijn beste vriend kon mailen: 'Knul, we hebben gewonnen. Oh, mijn God!' Het meeste werk aan de toespraak verrichtte hij bij diverse vestigingen van Starbucks in Washington.

De toespraak was gebaseerd op een urenlang gesprek tussen opdrachtgever en schrijver. Daarna schijnt de tekst nog een keer of vier, vijf heen en weer te zijn gegaan tussen beide.

De speechwriter zorgde in de tweestrijd tussen de Democratische kandidaten Obama en Clinton voor een politiek relletje, toen er op internet foto's verschenen van een enigszins gewaagd karakter. Op de foto was Favreau te zien met een vriend tijdens een feestje. Op dat feestje stond ook een bordkartonnen versie van Hillary. Op een moment van balorigheid legde Favreau zijn hand om de bordkartonnen borst van de voormalige first lady, en die foto vond zijn weg naar de website Facebook. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden