Mrs. Mokum

Jonge singer-songwriters zingen bijzondere Amsterdamse verhalen

In de voorstelling 'Decamarone songs: Tales of the city' zingen jonge Amsterdammers de verhalen van andere Amsterdammers. Deel 18 van een serie verzorgd door de lifestylebloggers van Mrs. Mokum.

null Beeld Mrs Mokum
Beeld Mrs Mokum

Vijf jonge singer-songwriters stromen de repetitieruimte binnen. Ze gaan zitten aan een lange tafel en begeleider Ibo Bakker (43) zet voor iedereen thee. Het zaaltje, waar verder dan de tafel alleen een piano staat, wordt verlicht door tl-buizen. In deze ruimte heeft het groepje de afgelopen twee maanden iedere maandag gerepeteerd voor de voorstelling 'Decamerone songs: Tales of the city', die vanaf volgende week te zien is in het Frascati theater.

De voorstelling is een project van het platform van theaterensemble Likeminds en Frascati, waar jong talent van zestien t/m drieëntwintig jaar oud de kans krijgt om samen te werken met theaterprofessionals. Met het initiatief Decamerone.nu - vernoemd naar de verzameling verhalen van Italiaan Giovanni Boccaccio - laten ze jonge mensen op zoek gaan naar verhalen uit Amsterdam.

Deze worden gepubliceerd op de site, maar ook twee keer per jaar vertaald naar een theatervoorstelling. Dit keer gaat het iets anders. In het kader van de eenmalige spin-off van label Breakin'Walls worden de verhalen gezongen.

Strepen
De opdracht was simpel: zoek een bijzonder verhaal uit Amsterdam en schrijf er een liedje over. De deelnemers hadden de keus uit drie thema's: bedrog, verlegenheid en mannenverslinders. 'Het meisje dat ik heb gesproken was een échte mannenverslinder,' vertelt Suzie Hagens. Ze is negentien en heeft net haar toelating van het Conservatorium achter de rug. 'Haar verhaal was ontzettend interessant. Het probleem was dat ik terug kwam met veel te veel informatie. Dan moet je gaan strepen. Kill your darlings!', zegt ze lachend.

Diederick van Rijsewijk (19) vond het helemaal niet moeilijk. 'Het is een leuke uitdaging om eens over iemand anders te zingen. De liedjes die je normaal schrijft gaan vaak alleen maar over jezelf.'

Moulin Rouge-pasjes
De tekst en muziek is geschreven door de jongeren zelf. 'Aangezien ze allemaal verschillende instrumenten bespelen, kunnen ze elkaar begeleiden,' zegt Ibo Bakker. Hij heeft de afgelopen twee maanden de talenten begeleid in het schrijven van hun lied. 'Het is ontzettend mooi om te zien hoe iedereen met een beetje vallen en opstaan toch tot een verassend eindproduct komt,' vindt Bakker. 'Als ik naar ze kijk, zie ik mezelf op die leeftijd.'

Vervolgens is de beurt aan Jennifer van Rijsewijk (16). Hagens kruipt achter de piano en Van Rijsewijk pakt de basgitaar erbij. Het is een klein meisje, ze heeft rood haar, een schuine pony, en een brilletje. Ze komt verlegen over, maar niets blijkt minder waar. Ze begint haar lied en loopt door de ruimte met Moulin Rouge-pasjes. Het gaat over een knappe jongen. Hij wordt begeerd en heeft een harem. Het refrein bestaat uit cliché openingszinnen, die ze met veel overtuiging en een knipoog zingt.

Ukelele
Aan het eind van de tafel zit Micha Ghorghy. Hij is met vijfentwintig jaar de oudste van de groep. 'Ik heb een student van de Toneelschool geïnterviewd. Verschrikkelijk verlegen, maar toch speelt hij toneel. Hij durft mensen op straat niet aan te kijken en weet zich op verjaardagen geen houding te geven. Hij eindigt altijd bij de plant in de hoek,' vertelt Ghorgy. 'Dat heb ik zelf ook, dus voor mij was het liedje schrijven makkelijk.' Ietwat zenuwachtig gaat hij staan. Met een ukelele speelt hij een liedje dat geleid wordt door de zin: 'Ik durf het niet, misschien de volgende keer.'

De andere zangers lachen hard als er weer een geestige anekdote wordt gezongen. Micha is dan misschien net zo verlegen als zijn onderwerp, maar als hij een ukulele vast heeft, is daar niks meer van te merken. De verhalen zijn verrassend. De combinatie van de teksten met de frisse liedjes maakt het geheel ontroerend. Boccaccio zou best trots mogen zijn.

'Decamerone songs: Tales of the city' is te zien van 9 t/m 11 april in het Frascati theater. Tickets voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via www.frascatitheater.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden