Plus

Jonge krakers: 'De stad wordt verkocht aan de hoogste bieder'

Opnieuw heeft een groep Amsterdamse jongeren een leegstaand pand gekraakt om te protesteren tegen oprukkend toerisme en het overkoken van de woningmarkt.

De krakers werken en studeren, maar een betaalbare woning is onvindbaar voor hen Beeld Jesper Boot
De krakers werken en studeren, maar een betaalbare woning is onvindbaar voor henBeeld Jesper Boot

Een rondleiding geven ze liever nog niet, de nieuwe bewoners van de benedenverdieping van het monumentale pand op de hoek van de Jan Luijkenstraat en de Hobbemastraat. Ze wonen er net, dus de verhuizing is in volle gang. In de buurt wordt bij het grofvuil gezocht naar bruikbare meubels.

Toch zijn de jongeren, die zich de Rederijkers noemen, blij met bezoek, dat nu nog wordt ontvangen op een paar houten pallets in de tuin.

Ze willen graag hun verhaal vertellen om duidelijk maken dat er geen sprake is van ordinaire krakers die niet willen betalen voor een woning.

De Rederijkers zijn geboren en getogen Amsterdammers van halverwege de twintig die in de verdrukking zijn geraakt op de oververhitte woningmarkt. Ze werken en studeren, maar een betaalbare woning is onvindbaar.

Inspiratie
Het pand in de Jan Luijkenstraat is niet toevallig gekozen. De jongeren, die zich goed hebben ingelezen, ontdekten dat de eigenaar een vergunning heeft aangevraagd voor shortstayappartementen. Op de bovenverdiepingen zit al een hotel. Dat is niet gekraakt.

"Wij zijn woningzoekenden die het onmogelijk wordt gemaakt om een kamer te huren. Alles is gericht op toerisme en geld verdienen. De stad wordt verkocht aan de hoogste bieder, terwijl wij bij vrienden op de bank moeten slapen," zegt Sjoerd (23, liever geen achternaam), die samen met Huib (24) woordvoerder is namens de groep.

De Rederijkers halen hun inspiratie uit de jaren zeventig en tachtig. Huib: "Toen kwamen krakers en andere Amsterdammers in actie omdat woningnood extreem hoog was. Amsterdam heeft opnieuw dat soort activisme nodig."

"We roepen mensen niet op om net als toen met bakstenen te smijten, maar wel om hun stem te laten horen. Als niemand iets doet, wordt deze stad een openluchtmuseum waar geen normaal mens meer woont."

Kinderen van Mokum
Door niet-commerciële activiteiten te organiseren hoopt de groep te laten zien 'dat niet alles om geld draait'.

Verdere acties zijn nog niet gepland. "Dit is een eerste stap. We worden gesteund door andere groepen. Met hen gaan we om tafel om te bekijken wat we verder kunnen doen."

De Rederijkers zijn niet de eerste groep jonge Amsterdammers die kraken. Een groep die zich Kinderen van Mokum noemt, deed dat eerder in onder meer de Utrechtsestraat.

De eigenaar van de pand aan de Jan Luijkenstraat heeft voor zover bekend nog geen aangifte gedaan.

Lees ook: Kinderen van Mokum kraken 'met het verhaal van alle Amsterdammers'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden