Jonge kiezer blijkt toch minder te zijn gaan stemmen

Alle acties ten spijt is de opkomst onder de jongste stemmers (18 tot 24 jaar) lager dan bij de verkiezingen in 2012. Ging toen 70 procent stemmen, nu is dat naar verwachting 66 procent.

Jasper Piersma
Het initiatief De Stembus probeerde deze verkiezingen jongeren over te halen te gaan stemmen. Beeld anp
Het initiatief De Stembus probeerde deze verkiezingen jongeren over te halen te gaan stemmen.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, dat de opkomstpercentages indeelde in leeftijdscategorieën. De resultaten zijn gebaseerd op een grote peiling; de officiële uitslag maakt de Kiesraad later bekend.

Het is opvallend dat er minder jongeren zijn gaan stemmen, omdat er deze verkiezingen veel aan gedaan is om deze groep te overtuigen dat wel te doen.

Zo startte BNN-presentator Tim Hofman het initiatief De Stembus, waarmee via sociale media en met een tour langs scholen werd geprobeerd zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Het project richtte zich specifiek op de 850.000 jongeren die woensdag voor het eerst hun stem mochten uitbrengen.

Ook werd woensdag een heus Stemfeest georganiseerd in de Tolhuistuin in Noord, een van de acties waarmee de Amsterdamse rapper en schrijver Massih Hutak jongeren aan het stemmen wilde krijgen.

"Iedere stem is er voor ons eentje," zegt Rutger de Quay namens een deel van De Stembus. "We hadden geen minimale opkomst voor ogen."

"Bovendien betekent het nog steeds dat de meerderheid wél is gaan stemmen. Daarnaast zijn veel jongeren afgelopen weken politiek bewust geworden, dat vinden we ook al een overwinning."

Oudere jongeren
Terwijl er in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 24 jaar dus minder gestemd is, ligt het opkomstpercentage tussen 25 en 34 jaar juist hoger. Van deze groep kwam 82 procent naar de stembus, fors meer dan de 67 procent in 2012.

Bovendien zijn de opkomstcijfers van deze groep hoger dan die van de groep van 35 tot en met 49 jaar, maar lager dan bij de groepen ouder dan 49, die traditioneel het meest gaan stemmen.

Als het aan de jongste groep stemmers ligt, zou de verkiezingsuitslag er daarnaast iets anders uitzien. De kiezers tussen de 18 en 24 jaar stemden het meest op D66 (12 procent), op de voet gevolgd door GroenLinks en VVD (11 procent).

PVV, op basis van stemmen van alle leeftijdsgroepen de tweede grootste partij, komt net als het CDA uit op 8 procent van de stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden