Jonge criminelen vaker en zwaarder bestraft

DEN HAAG - Kinderrechters leggen jonge criminelen vaker en zwaardere straffen op. Het aantal onvoorwaardelijke jeugddetenties is toegenomen van 913 in 1998 tot 1975 in 2006.Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Vooral het aantal korte straffen van minder dan drie maanden nam toe, van 430 naar 1437. Daardoor gaat de gemiddelde duur van alle opgelegde jeugddetenties omlaag. Dat betekent volgens de minister echter niet dat er sprake is van een lichtere strafoplegging. ''Er wordt juist vaker gestraft, ook in gevallen waarin het feit minder ernstig is'', stelt hij.

Ook het aantal opgelegde taakstraffen is toegenomen. Kinderen tussen de twaalf en achttien jaar vallen onder het jeugdstrafrecht. Kinderrechters kunnen naast de onvoorwaardelijke jeugddetentie ook andere sancties opleggen, zoals plaatsing in een justitiële jeugdinrichting (PIJ-maatregel). Daar krijgt een jongere hulp en behandeling om herhaling van het misdrijf te voorkomen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden