Jonge Amsterdammers paffen erop los

Antirooktrend of niet, de sigaret is in Amsterdam niet taboe. Vooralsnog groeit zijn populariteit zelfs. De jonge stedeling stapt en paft meer.

null Beeld Maarten Steenvoort
Beeld Maarten Steenvoort

Het aantal rokers daalt in Nederland, maar in Amsterdam paffen ze er nog steeds op los. Zo veel zelfs, dat er weer meer mensen roken dan vijf jaar geleden. De GGD concludeerde vorige week op basis van een grootschalig gezondheidsonderzoek dat in 2012 28 procent van de Amsterdammers rookte, terwijl dat in 2008 nog 27 procent was.

Een stijging van een procent: is dat nou reden tot grote zorg? Dat ligt eraan vanuit welk perspectief je het bekijkt. Mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar zijn minder gaan roken en vrouwen tussen de 35 en 64 jaar ook.

Maar als we naar de cijfers van Amsterdammers tussen de 19 en 34 jaar kijken, is een totaal ander beeld te zien. Zij hebben het roken weer omarmd. Vijf jaar geleden stak 29 procent geregeld een sigaret op, maar in 2012 is het aantal rokers gestegen naar 35 procent. Dat percentage ligt zelfs hoger dan in 2004, toen 34 procent in die leeftijdscategorie rookte. Het lijkt erop dat er een nieuwe generatie is opgestaan, die evenveel rookt als Nederlanders voor de millenniumwisseling.

Voortekenen
Annemieke Benschop staat te kijken van de resultaten. Zij onderzoekt jaarlijks namens het Bonger Instituut (UvA) onder andere het rookgedrag van het uitgaanspubliek in Amsterdam. Voortekenen waren er wel, zegt ze. 'We zagen in een onderzoek naar clubbezoekers recentelijk een stijgende lijn in het aantal rokers. Ook bij cafébezoekers nam dat aantal sinds 2010 licht toe.' Maar een dusdanige groei had ze niet verwacht.

Verbazingwekkend
Onderzoeker Gera Nagelhout van Stivoro, het landelijk expertisecentrum voor tabakspreventie, noemt de stijging 'verbazingwekkend, maar vooral teleurstellend'. Ze plaatst wel meteen een kanttekening bij het onderzoek. 'De twee onderzoeksperioden van de GGD in Amsterdam liggen ver uit elkaar. Het kan best zijn dat het percentage eerst nog daalde, maar dat het nu weer gestegen is.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden