Jonge alleenstaande vluchtelingen komen naar Amsterdam

Amsterdam gaat zeventig alleenstaande vluchtelingen opvangen, die in Nederland mogen blijven en nog geen achttien zijn. Ze gaan, onder begeleiding, wonen in kleine groepen.

Michiel Couzy
Hongerstakende vluchtelingen bij de tijdelijke opvanglocatie op de Havenstraat Beeld Jean-Pierre Jans
Hongerstakende vluchtelingen bij de tijdelijke opvanglocatie op de HavenstraatBeeld Jean-Pierre Jans

Aan de regio Amsterdam is gevraagd om honderd alleenstaande vluchtelingen te huisvesten. Amsterdam zal dit jaar zeventig statushouders van vijftien tot achttien jaar voor zijn rekening nemen, de rest wordt ondergebracht in omliggende gemeenten.

Het gaat om jonge vluchtelingen die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen en de asielprocedure met succes hebben doorlopen. Ze hebben recht op een huis en opleiding.
Tot hun vijftiende jaar worden zij opgevangen in een pleeggezin.

Woongroepen
De zeventig jonge vluchtelingen die naar Amsterdam komen, worden opgevangen in kleine woongroepen. Hiervan zijn twee vormen: een groep van twaalf jongeren met 24-uurs begeleiding, of een wooneenheid van vier tot acht jongeren, die zelfstandig wonen en zeven uur per week begeleiding krijgen.

De minderjarige statushouders gaan naar Montessori College Oost of het Mundus College, die al ervaring hebben met onderwijs aan kinderen die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Ze kunnen dan eventueel doorstromen naar een ROC of mbo, met extra aandacht voor taal.
Voor minderjarige homovluchtelingen is extra begeleiding.

Begeleiding
Als de jongeren achttien jaar en dus meerderjarig zijn, dan neemt Vluchtelingenwerk de begeleiding over van Spirit, de organisatie voor jeugd- en opvoedhulp. Hierbij wordt ook gekeken naar werk, inkomen, toeslagen en, als ze gaan studeren, een studentenwoning.

De zeventig alleenstaande minderjarigen maken deel uit van de totale groep van 2400 statuhouders die Amsterdam dit jaar aan een huis moet helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden