Tips

Jong Amsterdam: Lieke Marsman in De Nieuwe Liefde

Martijn Nekoui begeeft zich onder creatieve talenten in Amsterdam. Elke week tipt hij een aanstormend kunstenaar.

Martijn Nekoui
Martijn Nekoui Beeld Eva Plevier
Martijn NekouiBeeld Eva Plevier

Lieke Marsman

Op haar dertiende vond Lieke Marsman (27) een dichtbundel in de boekenkast van haar ouders. Het werd haar meteen duidelijk: "Dit is wat ik wil." Ze begon fanatiek met het schrijven van eigen 'gedichies'. In 2010 debuteerde Lieke met Wat Ik Mezelf Graag Voorhoud, haar dichtbundel waarmee ze de C. Buddingh'-prijs won. In 2014 volgde De Eerste Letter, een bundel over angstaanvallen.

Taal is voor Lieke als een puzzel; na het opschrijven van haar ideeën in haar schriftje en telefoon, blijft ze net zo lang sleutelen tot alle woorden op hun plek vallen. Ze combineert persoonlijke ervaringen met maatschappelijke thema's. "Sinds ik in Amsterdam woon, komen er meer stadse taferelen in mijn werk voor." Zoals de toeristen ronddwalen door onze stad, zo springt Lieke van woord naar woord. Het 'zoekende' thema is ook terug te vinden in haar debuutroman Het Tegenovergestelde van een Mens, die in juni verschijnt.

Tijdens 'Ode aan de Vrouwenstem', een evenement georganiseerd door Ikschrijf en De Nieuwe Liefde, zal ze haar poëzie voordragen. Lieke wil het publiek meegeven dat mannen en vrouwen even vaak het woord verdienen anno 2017. Dus bij deze geef ik graag het woord aan Lieke.

Ode aan de Vrouwenstem
10 april van 19.30 tot 22.00 uur
De Nieuwe Liefde Da Costakade 102

Lieke Marsman Beeld Tessa Posthuma De Boer
Lieke MarsmanBeeld Tessa Posthuma De Boer

Lete Hulscher

Als modestudent is het bijna vanzelfsprekend dat je kledingkast uitpuilt. Lete Hulscher (23) weet hier alles van. Lete is twee jaar geleden afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), in de richting Fashion & Branding.

"Wat 'in' de mode is, verandert best wel snel." Sommige kleding ligt daardoor na verloop van tijd achter in de kast te verstoffen. Lete's vrienden wilden deze - vaak kostbare kleding - wel kwijt, maar wisten niet hoe. Lete kwam in actie.

"Om als modestudent je (designer)kleding te verkopen in de IJ-hallen is echt zonde. Bezoekers zijn daar meer op zoek naar koopjes en niet naar dure designs." Zo ontstond het idee een kledingmarkt alleen voor modestudenten op te zetten.

"We willen het liefst dat mensen hun stand zelf bouwen, bijvoorbeeld van oud materiaal. Het is dus ook een creatief concept, waarbij duurzaamheid voorop staat." De beste stand krijgt het inschrijfgeld terug.

De markt wordt georganiseerd tijdens de open dag van het AMFI, in een nabijgelegen locatie, het Badhuistheater. Zo kunnen nieuwe AMFI-studenten direct kennismaken met reeds afgestudeerde studenten. En niet alleen voor de nieuwste mode, maar ook voor vragen over de opleiding. Handig.

25 maart, Fashion Flea Market
Badhuistheater, Boerhaaveplein 28

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden