Jong Amsterdam

Jong Amsterdam: horeca-ondernemer Gijs Berendse

Martijn Nekoui begeeft zich onder creatieve talenten in Amsterdam. Elke week tipt hij een aanstormend kunstenaar. Deze week: Gijs Berendse.

Gijs Berendse

Het gebeurt allemaal in het Havenkwartier, in Noord. Er was al de Goudfazant, toen Skatecafe en FC Hyena, en nu ­Zamen: een pastarestaurant met verse pasta's waarvoor de ingrediënten elke ochtend op de markt worden gehaald. De man erachter, Gijs Berendse (22), studeert sociologie. "Maar ik wil toch steeds weer toffe horecadingen opzetten."

Voor zijn scriptie heeft Gijs veel onderzoek gedaan naar Noord. Naar het stadsdeel, de bewoners, de jeugd en de ­horecaondernemingen. Zo vond hij het buurthuis, waar ­Marianne Verbruggen lunches verzorgde.

Ze raakten aan de praat en ­Marianne wilde graag samenwerken met Gijs en zijn goede vriend Zua Cozijn. "We hebben de hele zaak opgeknapt, Zua en ik verzorgen nu de lunch en het diner in ­Zamen. Marianne werkt er nog steeds, zij doet nu de bar."

Het is nooit zijn doel geweest om kok te worden of verschillende restaurants te hebben. Wel is Gijs altijd bezig geweest met voedsel. Met zijn bedrijfje MealMakers bracht hij eerst lunches rond op scholen, daarna volgden nachtcatering ('In vijf clubs per weekend, maar ik werd ziek van de nacht') en filmcatering.

Nu hebben Gijs en Zua een eigen zaak. "Alles wat we de afgelopen jaren hebben geleerd, kunnen we hier toepassen, van lunch en diner tot events." Onder het genot van pasta!

Zamen
Zamenhofstraat 150, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden